StoryEditor
ZagoraZNANJE JE IMANJE

Odlučili ulagati u obrazovanje svojih mladih: Sinj stipendira čak 400 nadarenih učenika i studenata, evo koliko iznose potpore

Piše Toni Paštar
23. siječnja 2020. - 17:14
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Ove akademske i školske godine grad Sinj stipendirat će više od 400 studenata i učenika sa svoga područja. U odnosu na prije tri godine broj stipendista se više nego upeterostručio.

U vrijeme kada se sinjskoj gradskoj vlasti s razlogom može prigovarati na slabim rezultatima u mnogočemu, kada je riječ o driješenju gradske blagajne u svrhu potpore studentima, a od ove školske godine i učenicima, zaslužili su sve pohvale. Pritom valja naglasiti da su skokoviti rast broja stipendista i povećanje iznosa stipendije inicirali iz redova nezavisnih vijećnika, u prvom redu vijećnik Joško Kontić, ali i da je gradonačelnica Kristina Križanac to prepoznala i podržala.

image
Duje KlariĆ/HANZA MEDIA

Sinjska gradska vlast shvatila je da se isplati ulagati u stjecanje znanja svojih mladih sugrađana. Svaki roditelj čijoj je obitelji stalno prebivalište izvan velikih gradova koji su sveučilišni centri dobro znade koliko u Hrvatskoj košta “besplatno” školovanje. Roditeljima koji imaju takvo iskustvo poznato je da su u akademsko obrazovanje svoje djece u najskromnijim uvjetima morali izdvajati više od tri tisuće kuna mjesečno. Ili, zaokruženo, 500 eura. Bez izvanrednih troškova. Ako njihov student nije uspio dobiti smještaj u studentskom domu, iznos je značajno rastao. Za nemali broj nadarene djece financijska oskudica roditelja bila je nepremostiva prepreka i za takve je željeni studij ostao nedosanjani san. Među takvima su (bili) i brojni Sinjani.

Sve do prije dvije – tri godine grad Sinj je, držeći se ustaljene birokratske prakse, godišnje dodjeljivao 70-ak studentskih stipendija, pri čemu su u većem dijelu uzimali u obzir socijalne kriterije i u manjem uspješnost. U isto vrijeme u susjednim gradovima i općinama, posebno u Trilju i Otoku, odlučili su stipendirati sve redovne studente sa svoga područja. Pa se tako dogodilo da je grad Trilj, koji ima dva i po puta manje stanovnika i proporcionalno tomu studenata u jednoj akademskoj godini isplaćivao dvostruko veći broj stipendija od Sinjana. Poslije takvog stanja iskoraku koji su napravili u Sinju valja skinuti kapu.

U ovoj akademskoj godini Sinjani su studentima odobrili 361 stipendiju. Na mjesečnu novčanu potporu od 700 kuna pravo su stekla 284 redovna studenta od 2. do 6. godine studija i još 77 studenata prve godine. Neki od njih odrekli su se odobrenih gradskih stipendija jer su dobili stipendije iz drugih izvora s većim iznosima.

Osim studenata, od ove godine Sinjani iz gradskog proračuna stipendiraju i 50 učenika srednjih škola. Iznos njihove stipendije je 300 kuna. U natječaju koji je upravo u toku, glavni kriterij za dodjelu učeničkih stipendija je njihov socijalni status. Sinjani su od 2017. godine uveli posebnu potporu za diplomske i doktorske radove. Može je ostvariti svaki student s područja Hrvatske čiji se diplomski ili doktorski rad tematski, naslovno i sadržajno odnosi na Sinj.

Pravilnikom o dodjeli tih potpora utvrđeno je da se studentu za takav diplomski rad isplaćuje jednokratna potpora od 5 tisuća kuna, a za radove dr. znanosti ili umjetnosti 10 tisuća kuna. Do sada je nagrađeno 14 takvih radova, sve diplomskih, i to osam u 2018. i šest radova u 2019. godini. Budući da se u pravilniku iz 2017. godine nije naglasilo da su propisane potpore u neto iznosu, studenti su za nagrađene radove na račune dobivali po 3200 kuna. To je ispravljeno pa će ubuduće potpore iznositi 5 i 10 tisuća kuna neto. •

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 17:06