StoryEditor
Zagora(NI)SU ZABORAVLJENI

Odlaze li s vodom i obećanja za brzu obnovu Kokorića? Poplava je odnijela najmanje 5,11 milijuna kuna, štete na poljoprivredi još nisu ni procijenjene

8. siječnja 2021. - 14:09
Gotovo dva tjedna obilazit će se područje pogođeno nedavnim povodnjemMatko Begović/ilustracija/Makarska Kronika

Voda se povukla, snimateljske ekipe put je odveo na druge zadatke, a mještani vrgorskog naselja Kokorići nastavili su živjeti u otežanim uvjetima zbrajajući usput nemalu štetu.

Upravo je jučer, 5. siječnja, istekao, naime, zakonski rok od 15 dana u kojemu su stanovnici nedavno poplavljenog područja mogli podnijeti zahtjev za naknadu i, prema prvim informacijama, gradska uprava zaprimila je 49 prijava.

Prijavljena je šteta na 16 stambenih objekata i 24 pomoćna (garaže, pušnice, ljetne kuhinje, ostave...) s pratećom opremom. Što se tiče poljoprivrednih nasada, prijavljena je šteta na 5,2 hektara zasijana češnjakom i 2,9 hektara pod jagodama.

Ukupni je iznos prve procjene štete svih prijavitelja nešto veći od 5,11 milijuna kuna. Valja naglasiti da ovu prvu procjenu navode mještani Kokorića i da slijedi ona službena, koju će obilaskom terena donijeti peteročlano gradsko Stručno povjerenstvo za procjenu šteta, i ta će biti unesena u Registar šteta.

Prema riječima vrgorskoga gradonačelnika Ante Pranića, to tijelo s radom počinje u subotu 9. siječnja i posao bi trebalo obaviti do 21. siječnja. Čeka ih, naravno, težak zadatak jer svaku prijavu moraju provjeriti na terenu, sastaviti zapisnik vrijednosne imovine točno kako je definirano zakonom.

– Posao će im biti olakšan utoliko što je svaka kuća, primjerice, već snimljena za potrebe dokumentacije koju se moralo dostaviti Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine radi dodjele sredstava – kazao nam je Pranić, dodajući da će se troškovnik za svaku kuću raditi u suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita.

– Vlada je u međuvremenu, u koordinaciji sa županom Blaženkom Bobanom, dodijelila iznos od 3,7 milijuna žurne pomoći za sanaciju štete pravnim i fizičkim osobama na području Vrgorca, namijenjene uklanjanju i ublažavanju posljedica od prirodne nepogode na građevini i na svim vrstama opreme.

Štete u poljoprivredi, dakle, ovim iznosom nisu obuhvaćene budući da će se procjenjivati u trenutku kad se ostvare uvjeti, odnosno kad se budu vidjeli prvi simptomi oštećenja, trulež, sušenje… – naglasio je Goran Franić, koordinator Povjerenstva za procjenu šteta.

Realna je, međutim, pretpostavka da bi odobrena Vladina sredstva mogla biti nedovoljna za podmirenje svih oštećenika i nakon procjene povjerenstva.

– Ako se to dogodi, siguran sam da će Vlada dodati koliko bude trebalo – optimističan je Pranić.

U svakom slučaju, daljnja procedura predviđa da će vlasnici poplavljenih kuća na temelju dobivenog troškovnika odabrati ovlaštene građevinske tvrtke za izvođenje radova.

– Koliko god nastojimo ubrzati proceduru dodjeljivanja sredstava jer razumijemo da su mještani frustrirani, moramo poštovati zakonske rokove za svaki dio – istaknuo je gradonačelnik.

Frustrirani ili ne, mještani su se u međuvremenu morali prilagođavati pa su se oni koji imaju dvokatnice vratili barem na gornji kat, a tri obitelji morale su potražiti privremeni smještaj jer su im objekti neuseljivi.

Gradska uprava nastoji im pomoći sa svoje strane, pa će tako stanovnici Kokorića za prosinac prošle i siječanj ove godine biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade, odvoza smeća i računa za vodu. Osim toga, vlasnicima oštećenih stambenih objekata Grad će za navedena dva mjeseca platiti i trošak električne energije.

Uz sve probleme što ih donose posljedice prirodne nepogode, stanovnicima Kokorića u prilog ne ide ni vremenska prognoza. Makar i povremena kiša tijekom ovih dana podsjetnik je na poplave kojima su bili izloženi početkom prosinca, kad su danima bili odsječeni od svijeta, evakuirani i kad su im jedino prijevozno sredstvo bili čamci.

– Kišno vrijeme nama realno može predstavljati problem, ne zbog količine oborina, nego njihova intenziteta – podsjetio je Pranić na opasnost kojoj bi ponovno mogli biti izloženi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. srpanj 2021 18:52