StoryEditor
Zagorabrojke rastu...

Od početka pandemije u veljači do kraja listopada u Vrgorskoj krajini bilo je 79 oboljelih od COVID-19, a u prvom tjednu studenoga čak ih je 56!

Piše Branko Radonić
9. studenog 2020. - 17:51
Civilna zaštita Vrgorac

Nakon što je pretprošli tjedan u Vrgorskoj krajini zabilježeno 34 oboljelih od koronavirusa COVID-19, prošli tjedan je situacija eskalirala s 56 novih slučajeva. Najviše ih je zabilježeno u petak, čak 15. Time je ukupan broj oboljelih na ovom području od prvog slučaja 9. travnja pa do danas narastao na 135 osoba.

Prema tome, od početka pandemije u veljači do kraja listopada zabilježeno je 79 slučajeva, a u samo prvih devet dana studenoga njih čak 56!

Srećom, gotovo svi imaju lakše simptome i nisu iskazali potrebu za liječničkom skrbi.

Zaraza je registrirana u obje vrgorske škole. U Osnovnoj školi „Vrgorac“ su zbog nekoliko slučajeva COVID-19 zabilježenih među učenicima, područne škole Kokorići, Ravča i Dusina, kao i 5.d. te 6.b. razred iz matične škole u Vrgorcu prešli na online nastavu.

Ukupno je više od 80 učenika i učitelja u samoizolaciji, a za ostale koji su ostali u školi maske su ponovno obvezne i u učionicama.

U Srednjoj školi „Tin Ujević“ imaju jednog oboljelog učenika i četvero u samoizolaciji. COVID-19 zabilježen je i u Dječjem vrtiću „Pčelica“ gdje su zaražene dvije odgojiteljice, kao i u Domu zdravlja te vrgorskim tvrtkama.

Zbog eskalacije situacije načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Vrgorca Mile Herceg je prošloga petka na sastanku s ravnateljicom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo prim. dr. sc. Željkom Karin dogovorio otvaranje punkta za testiranje na infekciju COVID-19.

Punkt za uzimanje uzoraka se nalazi u sklopu Doma zdravlja u Vrgorcu, te će se isti obavljati utorkom i petkom u vremenu od 7:00 do 8:00, a po potrebi i dulje.

Kako ističu u Stožeru Civilne zaštite Vrgorca, otvaranjem punkta za testiranje omogućeno je da pacijenti s lakšim simptomima ne moraju putovati u obližnje gradove te brže dijagnosticiranje i veći broj testiranih osoba na području Grada Vrgorca, a i okolnih mjesta.

Ova eskalacija zabrinula je Vrgorčane, međutim panike nema. Bolest se na ovom području uglavnom širi na način da je u obitelj donese jedan član, pa se ona kroz tu obitelj širi u narednim danima i tjednima. Kako su svi već u samoizolaciji, nema opasnosti od širenja u okolici.

Osim toga, s obzirom da su naselja Vrgorske krajine raštrkana, a epidemiološke mjere postrožene te se u sve javne prostore ulazi s maskama, mnogi vjeruju da će se stanje uskoro smiriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. studeni 2020 22:15