StoryEditorOCM
ZagoraLIKOVNA KOLONIJA

Od 12 ‘vaca‘ nastat će spomenik kraju na ljutom kršu, s kojeg se naselio i suvremeni Split. Mnogi zaboravljaju da su i danas ‘fetive‘ obitelji doselile iz istočnih predgrađa

Piše Mladen Nejašmić
10. listopada 2022. - 14:37

Budući da Gornjopoljičani upravo ove godine 150 godina obrazovanja u svom kraju, poduzetnik Tihomir Lučić, čovjek od milijun lampica, upalio je još jednu, onu u Rudinama (Gornji Dolac) gdje je u staroj školi, a danas zavičajnom muzeju, prvi put u povijesti zamosorskih sela održana izložba radova s Međunarodne likovne kolonije na kojoj je svoje radove prezentiralo tridesetak stranih i domaćih umjetnika, redom kipara i slikara.

image
Ante Čizmić/Cropix

Manifestacija je to u organizaciji Poljičke likovne udruge "Krug" iz Dugog Rata, Zavičajne kuće Gornjih Poljica i Božičnog sela kako bi dodatno dali naglasak na taj pomalo zaboravljeni kraj i potencijale koje on pruža.

- U goste nam je došlo tridesetak umjetnika iz Hrvatske, Francuske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore. Prvog dana smo odradili petnaestak slika. Te i sve ostale umjetnine ovih dana napravljene ostaju u fundusu Zavičajne kuće Gornjih Poljica, a dio će ih se prodati u humanitarne svrhe.

image
Ante Čizmić/Cropix

Osim slikara imamo i kipara koji će raditi spomenik Poljica, a sastoji se od dvanaest kamenih vaca na svakoj od njih ispisano je ime jednog "katuna". Drevna Poljička knežija imala je dvanaest "katuna" odnosno sela gdje su se birali "mali" knezovi, a oni svi zajedno su imenovali velikog kneza.

image
Ante Čizmić/Cropix

Također, tu je riblji kostur izrađen od starih zaboravljenih alata našeg kraja čiji je autor Joško Čizmić, predsjednik "Kruga" - naglasio je Lučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 21:44