StoryEditorOCM
ZagoraProloški Nizozemci

Obitelj Secilir oborila rekord po duljini boravka u imotskim kućama za odmor: ‘Za ova 44 dana mira i uživanja isplati se biti 14 dana u izolaciji‘

1. rujna 2020. - 20:39

U već nadaleko poznatim kućama za odmor u Imotskoj krajini ovih dana oboren je jedan neobičan rekord.
Osim što su broj gostiju i noćenja tijekom prvih osam ovogodišnjih mjeseci na 80 posto od lanjskih i što je kolovoz na razini prošlogodišnjeg, ostvaren je neobičan, ali vrlo znakovit rezultat. Jedna obitelj iz Nizozemske boravila je na odmoru u Prološcu punih šest tjedana.

Prema tvrdnjama ljudi iz Turističke zajednice Imota, do sada niti jedan gost nije toliko dugo bio u jednoj kući za odmor – točno 44 dana boravili su u Prološcu. Dugo je obitelj Secilir iz predgrađa Amsterdama, otac Deniz (42), informatički inženjer, i njegova supruga Seden (40), inženjerka građevinarstva, sa svoje dvoje djece, 12-godišnjom kćerkom Birce i šestogodišnjim Mertom, kalkulirala gdje provesti ljetni odmor.

Najava drugoga vala koronavirusa razbila im je prvi plan da krenu prema Turskoj, u kojoj imaju kuću, jer je Deniz rodom iz te države. "Surfajući" internetom došli su do Hrvatske.

"Protresli" su Istru, sjeverni Jadran, pa okolicu Zadra, Šibenika i Splita, sve do Dubrovnika. Tražili su za sebe i djecu mirnu oazu, čisto okruženje, urednu kuću s bazenom, ambijent bez imalo buke i prometa.

Uostalom, krenuli su na odmor, a imali su zaostale obveze prema svojim tvrtkama. No, poslove su mogli odrađivati i izvan ureda, pa su jednostavno "zapeli" u Dalmatinskoj zagori. Dobro su proučili, vidjeli što im se nudi i kliknuli.

Nazvali su imotsku turističku agenciju i njezina vlasnika, mladog Nedu Dropuljića, i u samo nekoliko minuta posao je bio zaključen.

– Kuću smo tek 12. srpnja stavili na internet, jer nije sve bilo sređeno. Moj rođak Igor Bilić koji živi u Zadru kazao mi je "eto ti tamo i kuća i bazen, prvi put iznajmljujem, pa se ti misli s tim". Što bude, neka bude – kaže Dropuljić i dodaje:

– Nakon dva dana javili su mi se ovi gosti iz Nizozemske. Posao je sklopljen u pet minuta. Gosti u pravilu dođu na tjedan-dva, maksimalno tri, ali ovi su produžili. Prva četiri tjedna su radili odavde, pa smo im pojačali internet. Pravi odmor bila su im zadnja dva tjedna. Skoknuli bi na more, do Splita, kupali se i razgledavali okolicu. Ovdje su uživali u hrani, omogućili smo im da beru domaće svježe povrće. Već su mi napisali i pozitivne recenzije, prezadovoljni su i poručuju da će doći i sljedeće godine.
Simpatični gosti nisu bili ni svjesni da su oborili rekord po duljini boravka.

– Da smo znali da pazite na to, zaista bismo ostali još koji tjedan, no suprug i ja doista moramo natrag zbog posla, a i djeci uskoro počinje škola. No, nastojat ćemo rekord oboriti sljedeće godine – ističe gospođa Seden.
Na pitanje o pandemiji koronavirusa i mjerama koje se provode po Europi, pa tako i u njihovoj zemlji, te kako na to gledaju, riječ je uzeo suprug i otac Deniz.

– Dobili smo ovdje ono što smo željeli. I supruga i ja smo morali raditi, jednostavno smo četiri tjedna bili i po osam sati za računalom. No to smo odradili u mirnom okruženju i čistom okolišu, što nam ništa ne može zamijeniti. Kada bismo se zaželjeli, skočili bismo u bazen, pa objedovali, večerali... Sve to, uz pogled koji fascinira (na kanjon Badnjevice, op.a.) stvorilo nam je rajsku oazu. Jeli smo uistinu sve svježe i dobro. Hrana vam je odlična, djeca su bila zadovoljna.

Tek nakon mjesec dana počeli smo odlaziti do Makarskog primorja. Uživali smo i u moru. Ako je radi ovog potrebno u Nizozemskoj ostati 14 dana u samoizolaciji, isplati se i to – zaključuje Secilir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 18:36