StoryEditor
ZagoraPOSLALI PONUDU

Nova velika investicija ‘Braće Pivac‘ na vrgorskom području: nakon pršutane i pogona za pakiranje, u Ravči grade solarnu elektranu

16. veljače 2021. - 11:44

Na javnom natječaju Grada Vrgorca za dvije parcele u Gospodarskoj zoni Ravča ukupne površine 17.215 četvornih metara stigla je ponuda Mesne industrije "Braća Pivac“.

Ovaj vrgorski gospodarski div planira na tom zemljištu izgraditi fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u novim pogonima u Zoni. Procjenjuje se da će fotonaponski sustav iznositi 1350 kW.

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić kaže da će prijedlog odluke o prodaji zemljišta uskoro ići na Gradsko vijeće, te bi na ovim parcelama trebala niknuti jedna od većih solarnih elektrana u ovom dijelu Dalmacije.

- Nadasve su mi drage investicije u korištenju obnovljivih izvora energije. Kao grad sufinanciramo projektne dokumentacije ugradnje fotonapona na krovovima kuća, naše Komunalno je apliciralo za gradnje solarne elektrane za smanjivanje troška struje koju koristimo za pročistač otpadnih voda, radimo na dokumentaciji gradnje niza solarnih elektrana u sklopu vodocrpilišta jer bi time prestali biti ovisni o visokom trošku struje za prepumpavanje vode, a sada nam dolazi i ova velika investicija u sklopu proizvodnog pogona Mesne industrije Pivac u Gospodarskoj zoni Ravča - ističe Pranić.

Milijunske investicije

Podsjetimo, u izgradnju novog pogona pršutane u Gospodarskoj zoni Ravča površine 10.500 četvornih metara Pivci su uložili 120 milijuna kuna i tu će se godišnje proizvoditi 300 tisuća komada pršuta i 2500 tona pancete, pečenice i buđole. Pogon je s radom započeo prošle godine.

U drugoj fazi projekta, odmah pokraj pršutane, Mesna industrija "Braća Pivac“ na površini od 10 tisuća četvornih metara upravo gradi moderni pogon za rasijecanje i pakiranje svježeg mesa te proizvodnju polutrajnih proizvoda, vrijedan više od 150 milijuna kuna. U njemu će biti smještene pakirnice polutrajnih i trajnih suhomesnatih proizvoda, distribucija svih proizvoda: svježeg mesa, smrznutog mesa, suhomesnatih proizvoda, trgovačke robe i slično.

U sklopu druge faze gradit će se i upravna zgrada na kat od tisuću kvadrata, nakon čega će uprava i administracija iz Vrgorca preseliti na Ravču. Završetak radova druge faze planiran je za 2022. godinu.

Sve tri zgrade, ukupne vrijednosti oko 35 milijuna eura, imat će tlocrtnu površinu od ukupno 22 tisuće četvornih metara na zemljištu površine 32.695 četvornih metara koje je tvrtka kupila u ožujku 2017. godine od Grada Vrgorca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2022 14:06