StoryEditor
Zagoraključ u vrata?

Nekad se rađalo po 500 beba godišnje, ove godine zaplakalo je tek pet mališana. Sinjsko rodilište je pred gašenjem, a presudu su mu na koncu potpisale - same rodilje

Piše Toni Paštar
15. rujna 2021. - 11:03

Badava je aktualni sinjski gradonačelnik Miro Bulj dizao bunu kada je 2010. godine ukidanjem dozvola za ginekološku i neonatološku skrb te pripravnost pedijatara tadašnji ministar zdravstva donio odluku o zatvaranju lokalnog Rodilišta.

Odlukom istog Ministarstva zdravstva sinjsko Rodilište ponovno je otvoreno 2011. godine no vrijeme je pokazalo da je to bila sinjska Pirova pobjeda jer se u međuvremenu Rodilište u gradu alkara gasilo samo od sebe, naravno uz potporu zdravstvenih vlasti koje nisu ispunile obećanja o opremanju i uređenju prostora i kadrovskoj ekipiranosti kako bi Rodilište ispunjavalo sve zakonske uvjete.

U tom kontekstu nije ispunjen primarni uvjet organiziranja operacijske dvorane. Da ne bi izazivali nove probleme i sukobe s lokalnim stanovništvom, zdravstvene vlasti sinjskom Rodilištu dale su atribut zadesno. Opstalo je, dakle, za zadesne porode, ako žena počne rađati da ne rodi na putu ili automobilu.

Iako su upravo žene bile najbrojnije Buljeve sljedbenice i sudionice prosvjeda protiv zatvaranja Rodilišta u Sinju, ono je danas pred zatvaranjem upravo voljom žena.

Rodilište u Sinju koje je pokrivalo prostor nekadašnje općine Sinj u najboljim godinama imalo je preko 500 poroda godišnje. Tijekom 2012. godine, prve pune godine rada poslije ponovnog otvaranja, u Rodilištu je na svijet došlo 167 beba. Kroz naredne dvije godine rođeno ih je po 108, 2015. godine broj novorođenih pao je na 98, 2016. na 77, 2017. rodilo se svega 53 djece, 2018. njih 45, 2019. brojka je pala na 27, prošle godine na 21, a od početka ove godine u Rodilištu u Sinju prvi put je zaplakalo tek petoro djece.

Majke rodilje, svjesne rizika za sebe i svoje dijete, izbjegavaju rađati u neopremljenom i kadrovski neekipiranom Rodilištu u Sinju već odlaze svoje bebe donijeti na svijet u rodilištu KBC-a Split.

U takvim okolnostima Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, u čijem je sastavu Rodilište u Sinju, sinjsko zadesno rodilište vidi kao veliki financijski teret pa njegov ravnatelj dr. Marko Rađa, ističući mali broj poroda, stručnu opravdanost i kvalitetu te činjenicu da je KBC Split od Sinja udaljen 25 do 30 minuta vožnje automobilom, otvoreno kaže kako nema nikakve opravdanosti da Rodilište u Sinju i dalje radi.

Stoga se čini posve izvjesnim da se već priprema rješenje po kojemu bi sinjsko Rodilište možda već i krajem ove godine stavilo ključ u vrata.

Njegovo zadržavanje neće se moći opravdati niti brigom za Alku jer je u alkarskim dokumentima poodavno navedeno da se pod rođenim u Sinju, odnosno alkarskom kraju, podrazumijeva i dijete roditelja koji su u vrijeme njegova rođenja imali prebivalište na području alkarskog kraja, a koje je majka donijela na svijet i izvan toga područja. 

item - id = 1127422
related id = 0 -> 1126534
related id = 1 -> 1123516
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2021 12:14