StoryEditor
ZagoraUTJECAJ NA OKOLIŠ

‘Neka na glavičkoj Gredi cvjeta svjetski endem, a ne kune iz kamenoloma‘

10. srpnja 2020. - 23:38
Duje Klarić/Hanza media

U organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje je predstavljao dr. Mladen Perišić iz županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša, u Muzeju Sinjske alke održano je javno izlaganje o Studiji utjecaja na okoliš za planirani iskop arhitektonsko-građevinskog kamena, odnosno muljike, na lokalitetu Greda u Glavicama.

U nazočnosti velikog broja zainteresiranih građana, posebno aktivista građanske inicijative "Ne dajmo Gredu" te drugih nevladinih udruga, o sadržaju dokumenta u ime izrađivača govorio je Goran Pašalić, dipl. ing. rudarstva.

Sukus njegova izlaganja je tvrdnja da planirani zahvat u prostoru ne bi imao štetan utjecaj na okoliš.

Na pitanje zbog čega se u Studiji nigdje ne navode endemske biljne i životinjske vrste, dipl. ing. Pašalić je kazao da ih izrađivači na terenu nisu pronašli. O biljnom i životinjskom svijetu na Gredi i važnosti cijelog toga područja govorio je prof. dr. Mirko Ruščić sa splitskog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta:

- Na tom prostoru ima više različitih endemskih vrsta, a najpoznatija je dalmatinska tila kao svjetski endem.

Dijana Uvanović iz inicijative "Ne dajmo Gredu" pitala je zašto se mjesecima čekalo s javnom raspravom i posebno s javnim izlaganjem o ovoj studiji. Mladen Jerkan iz Hrvaca, potencijalni investitor, kazao je da je njemu kao poduzetniku i inženjeru rudarstva muljika na Gredi posebni izazov.

image
Duje Klarić/Hanza media

- Namjera mi je bila realizirati novi proizvod i osigurati nova zapošljavanja, a nikako štetiti okolišu i posebno ljudima - kazao je Jerkan, koji na pitanje razmišlja li o odustajanju od eksploatiranja lokaliteta u Glavicama nije dao decidirani odgovor, ali je dodao da su sve opcije i dalje otvorene.

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj ustvrdio je da bi "novi kamenolom na Gredi bio zločin protiv građana Glavica".

Okrećući se prema gostima za glavnim stolom, uzviknuo je "Ne-će-te!..." na što su taj njegov slogan počeli skandirati svi nazočni u dvorani, nastavljajući uglas "Ne dajmo Gredu!...". Uz zaključak da se kamenolom neće dopustiti, Bulj je sa stola uzeo primjerke studije te ih demonstrativno pokidao i bacio na pod uz odobravanje gotovo svih nazočnih, čime je zapravo javno izlaganje prekinuto.

Javna rasprava o dokumentu traje do polovice srpnja i do tada svi zainteresirani mogu dostaviti svoje primjedbe i prijedloge.

Zatim će u resornom ministarstvu donijeti odluku je li planirani zahvat na Gredi dopustiv što se tiče utjecaja na okoliš ili nije, a samim time znat će se hoće li resorna administracija potencijalnom investitoru dopustiti otvaranje kamenoloma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. veljača 2021 20:19