StoryEditor
Zagoramisto je voli

Ne daju Lovrećani na svoju Anitu, i na misi se moli za nju: Skupit ćemo joj pare da otplati stan! Ona je naša humanitarka, samo je malo nepromišljena

12. veljače 2020. - 09:01

- Nitko me nije zvao iz ministarstva, ni iz općine! Na svom radnom mjestu sam i ne mogu vam ništa komentirati. Pa vidite i sami kako imam sastanke zbog novih projekata za mlade, za ruralni razvoj, a što će biti s načelničkom funkcijom, stvarno vam ne znam...

Možda više zbunjen od nas dočekao nas je Petar Petričević, mladić koji još ne zna je li načelnik Lovreća ili nije.
On je i utorak ujutro, kao i svakog radnog dana od svibnja 2019. godine, od kada obavlja posao “suradnik na projektu”, bio na radnom mjestu u Zadvarju, u uredu Lokalne akcijske grupe, odnosno LAG-a Adrion, gdje smo ga potražili, ali ne zbog projekata već zbog toga što je on novi načelnik Općine Lovreć.

image
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Barem tako stoji u službenom dopisu koje je Ministarstvo uprave poslalo u ponedjeljak (10. veljače) popodne na e-mail adresu općinskog središta u zapadnom dijelu Imotske krajine. Navodi se da od 7. veljače automatizmom prestaje funkcija dosadašnje načelnice Anite Nosić (30), zbog promjene prebivališta: ona se tijekom mandata odjavila iz Lovreća i prijavila u Zagrebu kako bi dobila subvencionirani kredit za stan, uz mjesečnu potporu APN-a u iznosu od 1768 kuna tijekom četiri godine.

Dopis iz Ministarstva kaže i da njezino mjesto automatizmom preuzima njezin zamjenik Petar Petričević, magistar ekonomije, također član HDZ-a, koji je 2017. izabran i za predsjednika Mladeži HDZ-a u Lovreću. On je, zajedno s Nosićkom, u svibnju 2017. dobio povjerenje mještana, postao zamjenik načelnice te volonterski obavljao funkciju, dok zadnju godinu dana dohodak ostvaruje u LAG-u u Zadvarju.

Petričević: Ne znam što reći

Sada je bačen u političku arenu, u kojoj se očito baš i ne snalazi.

- Shvatite me, ne mogu ništa komentirati, ni jesam li načelnik ili nisam. Ništa službeno još nemam, nitko me nije kontaktirao i stvarno ne znam što vam reći. Radim na projektu, molim vas, razumite me - ljubazno nas je za razgovor, komentar i fotografiranje odbio Petričević, mladi zamjenik, ili načelnik Lovreća, očito još nitko precizno ne zna!

Našao se mladić u nebranom grožđu, pa već sada svi propitkuju gdje on živi, gdje je prijavljen?

- I sinoć vam je momak bio doma, ovde u Lovreću, tu je s ocem. Iako ima stan u Splitu, ovde živi – barem su nam Petričevićevo prebivalište potvrdili Lovrećani, gdje smo otišli pronaći načelnicu koja još nije službeno razriješena, kao što službeno nije imenovan ni Petričević.

Svakako, Lovrećani poštuju svoju mladu načelnicu i spremni su, ako treba, skupiti novac da otkupi stan, pisati peticije za njezin povratak na mjesto načelnice, a mi smo susreli tri mještanke koje su išle na misu i pomoliti se za Anitu:

- Ona vam je naša humanitarka, pomaže svima i hvala joj na procvatu Lovreća. Vidite školu, dvoranu, groblje je uredila, ceste... - riječi pohvale nižu Ana Zaradić, Anka Nikolić i Jelka Nikolić.

image
Jelka Nikolić, Anka Nikolić i Ana Zaradić
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Pa prisnažuju, hvaleći mladu načelnicu:

- Učiteljica sam joj bila od 5. do 8. razreda, matematike i fizike, odlična je cura. Nasjela je na ovu priču, nepromišljeno je sve ovo napravila - zbori Ana (69), dok Jelka (75) sve potvrđuje:

- Evo, meni staroj je omogućila da imam brigu i skrb, Anka se brine o meni kroz onaj program “Zaželi”. A ko bi mi, dite, pomoga, da nije bilo načelnice?

Triba prikinit hajku

Naime, u programu “Zaželi” slabo zapošljive žene pomažu nemoćnim osobama, a trenutno u Lovreću taj posao ima 15 žena.
- Taj posao sada obavljam i ja, pomažem našim starcima, a Anita je odlična, uvik je svima bila pri ruci. Idemo u crkvu pomolit se i za nju - otkriva Anka (49), sada u ulozi geronto domaćice, koja prima plaću za brigu o starijima.

image
Zgrada dvorane i OŠ Silvije Strahimir Kranjčević
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Radnih mjesta u Lovreću baš i nema, pogotovo za žene, pa je ovaj program bio pun pogodak za mjesto koje oživi tek vikendom, kada svi dođu iz grada.

- Ma triba prekinit ovu hajku, proganjaju je, a di su pravi, veliki lopovi - pit se Jelka, zgrožena što svi prozivaju malu Anitu, kojoj je i majka bolesna, pa obitelji dodatna zbrka ne treba.

Drugi su ipak bili “okrutniji”, ali ne bi se predstavljali:

- Svatko će odgovarat za svoj grijeh! Šta je išla tražit poticaje u Zagrebu? Koliko ono, je l’ 1800 kuna misečno u četiri godine, pa to nije ni sto iljada kuna. A Županija daje mladin ljudima više od sto iljada za one koji će ostat u Zagori. Pa što to nije uzela?

Država joj vraćala 1768 kn mjesečno


Ostaje pitanje treba li načelnica vratiti novac za isplaćene osobne dohotke u visini oko 7600 kuna, koje je primala dok je bila prijavljena u Zagrebu - od prosinca 2018. do lipnja 2019., pa hoće li joj APN oduzeti stan jer ga je dobila prije prijave prebivališta u Zagrebu, treba li vratiti novac koji joj je uplaćen za poticaj minule dvije godine u iznosu 1768 kuna mjesečno, što je polovica anuiteta kredita?

I što je s njezinim odlukama koje je donosila i potpisivala kao načelnica dok je bila u "Zagrebu"? Sve to dodatno komplicira njezin status, budući da treba dokazati prvo krivnju, a tek onda utvrditi i kaznu.

A izabrana je neposredno na izborima i dobila je 74 posto glasova.

A di će dica nego u Zagreb?!


Nitko se previše ne uzrujava zbog afere oko stana i prebivališta Anite Nosić.
- A di će dica nego u Zagreb? - samo nam je promrmljao stariji mještanin, dok smo u općini, gdje je pet uposlenih na 1699 stanovnika, dobili konkretnije odgovore:

- Nema vam nikoga... Načelnica nije dolazila, kao ni zamjenik, pročelnik Mislav Karoglan je otvorio bolovanje, drugi komunalni redar je na terenu, a ja čuvam kuću – pokušao je kroz smijeh pojasniti zbunjujuću situaciju Jozo Skender, komunalni redar.

On je jedini u zgradi uprave dočekao i poštara koji dvaput tjedno donosi kuverte, uglavnom s računima, ali tog utorka u 10 sati stigao je bez kuverte iz Ministarstva uprave, o smjeni načelnice i nasljedniku.

- Dobili smo e-mail jučer popodne iz ministarstva da je načelnik Petričević. To je sve što znam - pojašnjava nam Skender dok općinski telefon uporno zvoni i svi postavljaju isto pitanje: Tko vodi općinu? Tko je načelnik?

Pitanje na koje još nema odgovora, bez obzira na dopis iz Ministarstva. Procedura očito nije provedena ako načelnica Nosić nije potpisala primopredaju, a zamjenik nije potvrdio da postaje načelnik, ni hoće li tu funkciju obavljati volonterski kao i do sada zamjeničku, ili će je aktivirati u stalni radni odnos?

Volonterski rad još godinu dana, do lokalnih izbora u svibnju 2021. godine, je moguć budući da je tu praksu četiri godine provodio bivši načelnik Ante Babić, koji je Lovreć vodio besplatno, paralelno s funkcijom saborskog zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 15:57