StoryEditorOCM
ZagoraKRUPAN ZALOGAJ

Napokon raspisan natječaj za tunel kroz Kozjak: strateški projekt za razvoj Dalmacije i rješavanje ljetnih prometnih gužvi u Splitu ‘teži‘ kao trećina Pelješkog mosta

Piše Gordan Zubčić
30. prosinca 2021. - 10:01

"Hrvatske ceste" (HC) danas su raspisale natječaj za izgradnju tunela kroz Kozjak i ceste prema Jadranskoj magistrali, ali bez spoja na tu državnu cestu.

Riječ je o dugo najavljivanom projektu čija procijenjena vrijednost iznosi više od 781 milijun kuna, odnosno nešto više od 104 milijuna eura. Potencijalni izvođači radova za slanje svojih ponuda na adresu državne tvrtke imaju vremena do 15. ožujka 2022. godine.

Izgradnja tunela dugog 2545 metara i pripadajućih prometnica, na ukupnom potezu od 6,85 kilometara, prema uvjetima nadmetanja trebala bi potrajati pune tri godine.

Bit će to krupan zalogaj za HC, jer je riječ o zahvatu koji je, za usporedbu vrijedan više od trećine ugovorene cijene Pelješkog mosta, ali za razliku od trenutno ključnog nacionalnog cestograditeljskog projekta, ovaj na širem splitskom području neće biti sufinanciran iz fondova Europske unije.

Upravo otvorenim natječajem nije obuhvaćen sjeverni spoj autocestovnog čvora u Vučevici s budućim tunelom, jer je taj posao, nakon zasebnog nadematanja za izgradnju prometnice duge 400 metara, nedavno povjeren tvrtki "Euro-Asfalt" iz Rajlovca kod Sarajeva, po cijeni od gotovo 33 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 23:07