StoryEditorOCM
ZagoraDALEKO OD SVIJU

Najtajnovitije dalmatinsko selo ne nalazi se u Hrvatskoj, krije se u njedrima mitske planine: ‘Mlečani i Turci skrojili su nam među još 1723. i od tada smo stalno u prekršaju‘

Piše Mladen Nejašmić
20. listopada 2022. - 19:40
Pogled prema krovovima Uništa i Kijeva u daljini, prostora iz kojeg u neželjezni zakutak BiH dolazi sve dobroJakov Prkić/Cropix

Stanovnici sela Uništa, podno Dinare, smještenog dva kilometra unutar granice BiH, ni danas ne znaju kome zapravo pripadaju.

Žive u Bosni, sahranjuju se u Hrvatskoj. Administrativno pripadaju Bosanskom Grahovu, od čijeg ih središta dijeli sedamdesetak kilometara, a od Kijeva i Dalmacije, čijoj župskoj zajednici pripadaju i čiju struju koriste, udaljeni samo 12 kilometara.

Osim toga da krenete i s važećim biometrijskim ispravama, legalno je u Uništa gotovo nemoguće ući kao putnik. Jer nema graničnog prijelaza preko kojeg bi se iz Republike Hrvatske moglo ući u teritorij BiH i obrnuto. Tek vapnom povučena linija preko oskudnog asfalta i znakovi upozorenja s obiju strana "međe" govore da su putnici konstantno u prekršaju.

U bivšoj Jugoslaviji zvali su ih "sedma republika" pa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:04