StoryEditor
Zagoranema žarišta

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Sinja pojasnio brojke: Nije točno da je u Cetinskoj krajini došlo do nove eksplozije zaraze koronavirusom!

25. studenog 2020. - 16:46

Nije točno da je u Cetinskoj krajini došlo do nove eksplozije zaraze koronavirusom, kako bi se to dalo zaključiti iz podatka što ih je u srijedu objavio Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Naime, iz tih podataka proizlazi da su u cetinskom kraju u protekla 24 sata zabilježene 153 novooboljele osobe. Analizom kretanja broja novooboljelih za nekoliko proteklih dana, koje je objavio Nastavni zavod, proizlazi da se dnevni raspon novooboljelih kreće od jedne do 84 osobe, što je, naravno, nerealno.

Čelnici lokalnih stožera civilne zaštite s kojima smo razgovarali u srijedu ističu da se objavljeni podaci odnose za tri, četiri prethodna dana.

– Već je postalo pravilo da srijedom imamo skokovit porast broja novooboljelih. Utvrdili smo da se radi o kumulativnom podatku analiziranih uzoraka uzetih na punktu u Sinju za dva, tri, četiri, pa i pet dana. Evo vam primjera: od 21. do 25. studenoga u Sinju imamo ukupno 131 novooboljelu osobu. Pritom smo 21. imali dvoje novooboljelih, 23. studenoga samo jednu osobu, dan poslije bilo ih je sedam, 22. studenoga 37 i danas 84. Ukupno je za tih pet dana dnevni prosjek 26 novooboljelih. Sinj se po tome posebno ne izdvaja u odnosu na veće gradove naše županije – kazao nam je Igor Vidalina, načelnik Stožera civilne zaštite grada Sinja.

Bez sankcija

Upitali smo Vidalinu jesu li otkrili žarište, gdje se to Sinjani najčešće zaraze.

– Radi se uglavnom u lokalnoj transmisiji virusa, ponajviše u krugu obitelji i na radnim mjestima. Neko posebno žarište nemamo.

Poštuju li se epidemiološke mjere, posebno u ugostiteljskim objektima?

– Mnogi ih ne poštuju. U arhivi imamo na desetke zapisnika u kojima se konstatira nepridržavanje mjera, ali sve ostaje na tome jer za izricanje sankcija prekršiteljima ovlasti ima samo nadležna inspekcija, čiji inspektori ne dolaze u naš grad – kazao je Vidalina.

Za triljsko područje u srijedu je objavljen podatak o 33 novooboljele osobe. Načelnik Stožera CZ Ivan Bugarin dijeli zaključak svojeg sinjskoga kolege Vidaline.

– Kod nas 23. studenoga nije bila ni jedna novooboljela osoba, 21. studenoga imali smo jednu, a 24. studenoga četiri oboljele osobe. Još smo 22. studenoga imali 20 novooboljelih i danas 33 takve osobe. Ukupno, dakle, u pet dana 55 novooboljelih osoba – kaže Bugarin.

Obiteljske veze

Dodaje da se i kod njih virus širi uglavnom među članovima obiteljskih zajednica te nemaju nikakvo posebno žarište.

U pet proteklih dana na području općine Hrvace evidentirana je 31 novooboljela osoba. Od tih pet dana jedan dan nisu imali novooboljelih, dva dana imali su po jednu takvu osobu, 22. studenoga imali su 13, a u srijedu rekordnih 16 novooboljelih.

– U prosjeku dnevno imamo po pet, šest novooboljelih. Radi se uglavnom u prijenosu virusa među članovima obitelji ili, još češće, virus donose Hrvatačani koji svakodnevno putuju na druga područja gdje su zaposleni – kaže načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. srpanj 2021 09:01