StoryEditorOCM
ZagoraKATAKLIZMA

Na današnji dan 1985. godine u Zagori je napadalo najviše snijega od početka mjerenja, meteorolozi su predviđali suho, a onda su pahulje zatrpale gradove i sela, sve je stalo

Piše PSD
10. siječnja 2022. - 15:16

Na današnji dan 1985. godine u Sinju je napadalo 39 cm snijega. Prema službenom mjerenju DHMZ-a to je najveća količina snijega od početka mjerenja 1950. godine.

Evo što je sve Slobodna Dalmacija pisala tada:

Slobodna Dalmacija 3. siječnja,1985.

Snijeg koji je noćas i jutros padao na području Dalmacije pomalo je iznenadio i metereologe koji su za novogodišnje praznike očekivali suho i hladno vrijeme.

- Zanimljivo! Kako onda, tako i danas. Meteorolozi najiznenađeniji vremenom.

Piše se o nanosima snijega do metar i pol, a u cetinskoj krajini izmjerena visina snijega je do 20 cm. Niska temperatura i debeli, bijeli plašt uzrokovali su mnoge poremećaje u prometu.

Lokalne prometnice, osobito one do udaljenijih brdskih sela, neprohodne su. Broj autobusnih linija desetkovan, a i ono linija što vozi ide neredovito i uz veliko kašnjenje. Isto je i na relaciji Sinj - Split. Jedine linije koje se održavaju su one oko Sinjskog polja koje povezuju Han, Galu, Otok, Grab, Trilj i naselja prema Sinju, te linija prema Hrvacama. U ostala sela autobusi ne idu, pa su tako bez autobusne veze sa Sinjom sva sela uz lijevo zaobalje jezera Peruča, zatim Maovice, Otišić, Potravlje, Maljkovo, Satrić, Lučane, Zelovo, Gljev, cijelo tijaričko područje i naselja udaljenija od Trilja.

image
Foto: Zoran Marić, Slobodna Dalmacija

Zbog ovakvog stanja na prometnicama mnogi učenici nisu stigli u školu, radnici u građevinarstvu prekinuli su posao na objektima koje grade, a dobar dio radnika Dalmatinke kasnio je u prvu smjenu.

Piše se o tome kako je Dalmacija četvrti dan ispod nule. Zaleđeni kolnici u Cetinskoj krajini bili su tema današnjeg sastanka Općinskog štaba Civilne zaštite u Sinju koji je proglasio stanje elementarne nepogode i izdao naredbu da se sva vozila sinjskih radnih organizacijabudu stave na raspolaganje zimskoj službi poduzeća za ceste Split. OOUR-u Teretni saobraćaj i RO Autorpijevoz naređeno je da svojim kamionima osigura prijevoz robe iz Splita do Sinja za potrebe trgovine radne organizacije Konkurent.

Mnoge lokalne ceste na sinjskom području su i dalje neprohodne, a zima je pokazala zube i u pogledu opskrbe električnom energijom. Sinj povremeno ostaju bez struje. Osnovnoškolci na prisilnim zimskim praznicima do 23. siječnja.

Dalmacija okovana snijegom i ledom. Bijele nevolje na kopnu i na otocima, podsjetili su u FB grupi Sinj.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 03:49