StoryEditorOCM
ZagoraJADNE ŽIVOTINJE

Na cestama Zagore pod kotače upadaju vukovi, veprovi, lisice, kune, a sada i jazavci! Najgore je na cesti Sinj - Split, na području Kukuzovca i Dicma. Zašto odgovorni ne stave znakove upozorenja?

Piše Toni Paštar
23. studenog 2021. - 12:40

Dionica državne ceste Sinj – Split na potezu od Kukuzovca do prvih kuća koje pripadaju općini Dicmo, u noćnim je satima vrlo opasna za vozače osobnih vozila i još opasnija za divlje životinje koje na toj cesti često gube glavu. Povod za ovaj napis je priča jednog Sinjanina koji se svake večeri osobnim vozilom vraća iz Splita. On je bio česti očevidac tih životinja, a prije nekoliko dana imao je neugodni "bliski susret" u kojemu je smrtno stradao jedan jazavac.

- Pod svijetlima farova primjetio sam ispred sebe na cesti jazavca. Usporio sam i blendanjem svijetlima i zvukom sirene pokušao ga potjerati s ceste. Ali to ga je dodatno zbunilo i podletio mi je ravno pod automobil. Žao mi je životinje. S njima moramo dijeliti i prirodu i protiv sam odstrela, kojega često zazivaju neki lovci. Trebamo suživot, a ne izlov. Inače, svaku večer nailazim na divlje životinje na cesti, pa apeliram na vozače da smanje brzinu, a odgovorne da stave znakove upozorenja, i to u Dicmu i na početku Kukuzovca – kaže naš sugovornik.

Jazavci, vukovi, lisice, divlji psi, kune... Na navedenoj dionici DC-1 Sinj – Split često se mogu vidjeti leševi tih životinja. Nimalo slučajno. Na Kukuzovcu je deponij komunalnog otpada "Mojanka", koji je postao "samoposluga" zvijeri.

Na dnevni obrok redovito dolaze jazavci, vukovi i napušteni psi. Budući da neposredno uz "Mojanku" prolazi cesta Sinj – Split, na kojoj se odvija vrlo intenzivni promet, ove životinje vrlo često se nađu na prometnici i postaju žrtve, ali i uzročnici materijalnih šteta na vozilima koja ih udare. Broj strvina stradalih pod kotačima vozila ovisan je o sezoni. Upravo sada je sezona jazavaca. To nam je potvrdila jedna odlično upućena osoba, koja je profesionalno vezana za prikupljanje i uklanjanje strvina.

Ovo je vrijeme pred zimu. Sada su jazavci najdeblji i u prometu najopasniji. Imaju masu od 20-ak kilograma. Budući da se radi o otvorenoj cesti na kojoj se razvijaju veće brzine, svaki sudar s tom životinjom predstavlja opasnost. U posljednje vrijeme samo na ovoj dionici u blizini deponija na Kukuzovcu imamo bar jedan leš jazavca tjedno – kaže naš sugovornik i dodaje kako je prava sreća da na tom prostoru još nije došlo do invazije čagljeva.

Upit Hrvatski cestama

Iako su vrlo učestali sudari mahom osobnih automobila i spomenutih zvijeri, nigdje nema prometnog znaka koji bi upozoravao vozače da im na tom dijelu ceste prijeti opasnost od divljih životinja. Budući da se radi o državnoj cesti, takva upozorenja trebala bi biti postavljena po nalogu "Državnih cesta". Uputili smo o tome upit "Državnim cestama", a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. Do tada nije naodmet upozoriti vozače da dok voze na potezu od Dicma do Kukuzovca dobro otvore oči kako im se pod kotačima ne bi našla neka od divljih životinja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 18:21