StoryEditor
Zagoraove nedjelje

Na bikijadi u Kladnjicama sukobit će se najjači bikovi u Hrvatskoj. Nastupaju Kovid, Brizan, Kobra i Garonja, sprema se i velika popratna fešta

18. lipnja 2021. - 16:20

Tradicionalna bikijada, koju već 15 godina u Kladnjicama organiziraju Mate Radanović i udruga 'Zekonja' održat će se ove nedjelje (20. lipnja), a prema najavama organizatora, ovogodišnja korida koja će početi u 12 sati, bit će do sada najatraktivnija jer su svoj dolazak najavili vlasnici bikova koji spadaju u samu elitu.

Čak 40 tisuća eura vrijedna su dva ljepotana koja će odmjeriti snage u kategoriji do 850 kilograma, a riječ je o biku Kovid u vlasništvu braće Madunić iz Ciste i bika Brizana čiji je gazda Neno Galić iz Vinjana.

Riječ je, kako nam kaže Radanović, o dva najača bika u Hrvatskoj, a pobjedniku ove borbe u ruke će nagrada od čak tri tisuće eura, dok će poraženom biku, odnosno njegovom vlasniku, pripasti tisuću i pol eura.

Nimalo spektakularnija neće biti ni borba u kategoriji iznad 850 kila, a u arenu među teškašima u finalnoj borbi domaći bik organizatora Mate Radanovića, poznatiji pod imenom Kobra, a naspram njega stati će Garonja, vlasnika Hrvoja Božinovića iz Hrvaca.

- Upravo će ova četiri bika ući u arenu u udarnoj borbi koju obožavatelji borbi bikova iščekuju s nestrpljenjem. To će ujedno biti i najatraktivnije i centralne borbe. Posjetitelji će zaista imati što vidjeti jer se ne pamti kada su obožavatelji imali priliku vidjeti uistinu četiri najbolja bika, a osim njih u koridu će ući još 14 bikova iz raznih krajeva Dalmacije. Meni je to veliki izazov i ta borba bit će spektakl za pamćenje. Jednako tako, posjetitelji koji u nedjelju dođu u Kladnjice moći će guštati i u zabavnom programu.

- Borbe bikova neće biti jedino što će posjetitelji moći vidjeti. Kao i godina do sada, svi oni koji dođu u Kladnjice uživat će i u starim tradicionalnim običajima, sviranju gusli, dipli, ojkavici te nastupu kulturno-umjetničkih društava. Dakle, svatko će naći nešto za sebe, i vjerujemo kako će cjelodnevni program biti i više nego zanimljiv - zaključuje Radanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. kolovoz 2022 12:00