StoryEditorOCM
ZagoraKLJUČNI PROBLEM

Mladim Imoćanima političari više ne mogu prodavati lažna obećanja, majke i očevi znaju što im je potrebno: ’Više ni na selu nema opstanka, ako vrtić ne radi barem do 16 sati!’

Piše Braco Ćosić
25. prosinca 2022. - 10:43

Nakon posljednjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj na vidjelo su došli više nego zabrinjavajući podaci o smanjenom broju stanovnika.

Posebno je to izraženo u Dalmatinskoj zagori gdje su desetljećima prazne i već zatvorene škole, te odlazak mladih izvan domovine gdje svijaju svoja obiteljska gnijezda. Političari u svojim raspravama često spominju demografsku obnovu, osobito u ruralnim sredinama poput otoka i Zagore, ali malo konkretnoga pada na plodno tlo.

Premda je djece sve manje, ali potrebe obitelji koje su ostale u tim sredinama, potpuno razumljivo, ostaju bitne i svakodnevne. Uz radna mjesta na koje sve razine vlasti mogu samo djelomično utjecati, te stambeno pitanje, osnovni problem koji se često ističe je nemogućnost upisa svih mališana, koliko god da ih ima, u jaslice i vrtić.

O toj i sličnim temama govorilo se i na konferenciji pod nazivom “Demografska obnova Dalmatinske zagore” koju je naša medijska kuća organizirala u Imotskom. Detektirali su se problemi, jasno je rečeno što moraju raditi lokalne, regionalne i državne vlasti na njihovu rješavanju.

I dok su političari rekli svoje, red je da se čuje glas i onih koji sve to izravno i financiraju, a to su, među ostalima, i stanovnici Imotske krajine. Ako se pita mladog roditelja Marijana Maršića iz Prološca Donjeg, ključno je pitanje slobodnih mjesta u vrtićima.

image

Marijan Maršić

Braco Ćosić

– Život se promijenio u odnosu na vremena prije 30 ili 50 godina. Danas ako živite u Prološcu ili Imotskoj krajini imate iste potrebe kao roditelj koji živi u Zagrebu ili Splitu.

Prioritet su vrtić i jaslice, odnosno osigurati djeci boravak u predškolskoj ustanovi barem do 16 sati. To znači svima nama, roditeljima koji radimo puno radno vrijeme, a djeca su u okruženju u kojem se mogu razvijati i socijalizirati na pravi način.

Vidljivo je kako je više-manje isti problem u mnogim općinama i gradovima. Načelnik općine Podbablje Ivan Karin (Nezavisna lista Podbablje i HSP) navodi što je sve morao napraviti kako bi upisao 20-ak djece u vrtić.

– Obnovili smo i prilagodili područnu školu kako bismo je prenamijenili u vrtić i na taj način osigurali djeci prostor za boravak. To nam je bio značajan financijski zalogaj, ali smo to htjeli i morali napraviti kako bismo roditeljima olakšali život i pomogli mališanima. Za nas u Općini djeca su na prvom mjestu – kaže načelnik i dodaje:

– Imali smo problema, ali svi se veselimo skorom završetku nove zgrade vrtića u Drumu. Vjerujem da ćemo povećanjem kapaciteta uspjeti osigurati da svi mališani imaju svoje mjesto u vrtiću.

image

Ivan Karin, načelnik općine Podbablje, u prostorima dugo najavljivanog i napokon izgrađenog predškolskog objekta u Drumu 

Braco Ćosić

U osnovnoj školi u Poljicima gornji kat pripada učenicima, a prizemlje je prenamijenjeno za 24 mališana predškolskog uzrasta. U Grubinama vrtić radi u dvije smjene i ima gotovo stotinu polaznika, a pred otvaranjem je i dugo najavljivani objekt u Drumu, projekt koje su pratile brojne teškoće i kašnjenja, a u njemu će, uz dvije jaslične skupine, mjesto naći ukupno oko 100 mališana s područja općine Podbablje.

– Kao načelnik, ali ponajprije kao roditelj, mogu reći da će našim sumještanima od predstojeće godine biti daleko lakše na poslu, svima nam je bitno da djeca imaju uredan vrtić. Izgradnja je počela 2017. kada smo od Agencije za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju dobili nepovratnih milijun eura, a ukupno ulaganje u konačnici će biti vrijedno oko dva milijuna eura. Ostatak novca sufinancirali su Središnji državni ured za demografiju i Općina koja se kreditno zadužila za četiri milijuna kuna – naglašava Karin.

Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine vladajuća opcija predvođena HDZ-om prihvatila je amandman vijećnika Tonija Garca (HSLS) kojim se osigurava novac za pomoć u radu vrtića.

– Ako govorimo o financiranju jaslica i vrtića imamo dvije vrste problema. Dio općina i gradova, u želji da upišu svu djecu u vrtić i jaslične skupine, “napregnu” svoj proračun i daju zadnju kunu u predškolski odgoj zakidajući možda neke druge proračunske korisnike.

Drugi problem je činjenica da zbog svoje nerazvijenosti nemaju dovoljno novca za financiranje vrtića i ne mogu osigurati upis djece te na taj način pate i mališani i njihovi roditelji – ističe vijećnik Garac, te pojašnjava:

– Ako u ruralnim sredinama postignemo da svako dijete ima svakog dana mjesto u vrtiću do 16 sati, možemo doprinijeti oživljavanju tih sredina. Vrtić je osnova i preduvjet ostanka u ruralnim krajevima. Sigurnost roditelja da će im djeca biti u vrtiću i pozitivna klima mogu pomoći daljnjem razvoju naših malih sredina. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 23:58