StoryEditor
ZagoraMOSTOV ŽETONČIĆ

Miro Bulj ‘platio‘ SDP-ovcu skoro milijun kuna za ključni glas: u Saboru je nasrnuo na Grbina, ali u Sinju je jedinom socijaldemokratu u Vijeću prihvatio sve amandmane

Piše Toni Paštar
30. prosinca 2021. - 15:37

Sinjski vijećnici tankom su većinom prihvatili prijedlog gradonačelnika Mira Bulja (Most) i donijeli proračun za 2022. godinu u čiju blagajnu bi se tijekom predstojećih 12 mjeseci trebalo sliti 123,7 milijuna kuna.

Uz devet mostovaca ruku za proračun je, kako se i pretpostavljalo, digao i Nikola Vučković, jedini SDP-ov vijećnik, koji je zbog toga već dobio titulu "Buljev žetončić".

U prešutnoj koaliciji Mosta i SDP-a, koja je na djelu od konstituiranja aktualnog saziva Vijeća, predstavnik socijaldemokrata je od gradonačelnika i ovog puta uspio izvući sitni zuvar.

Iako se radilo o temeljnom financijskom dokumentu za 2022., cijena koju je Bulj "platio" za ključnu podršku iznosila je oko 940 tisuća kuna.

Gradonačelnik je prihvatio sva četiri amandmana SDP-ovca: prvi u iznosu od 500 tisuća kuna za povećanje naknade za novorođenu djecu, i to za prvo dijete s 8000 na 10 tisuća kuna, za drugo s 12 na 15 tisuća te za treće i svako slijedeće s 25 na 30 tisuća kuna.

Drugi amandman "težak" je 100 tisuća kuna i namijenjen je sufinanciranju deficitarnih zanimanja, od logopeda, pedijatara i profesora matematike do dimnjačara..., treći s iznosom od 200 tisuća kuna za financiranje projektne dokumentacije za multimedijski centar za mlade te četvrti kojim se osigurava proračunski novac za povećanje božićnice umirovljenicima s 400 na 500 kuna. Iako nije naveden apsolutni iznos, sudeći po broju umirovljenika koji su ove godine primili blagdansku potporu to će koštati ukupno 140 tisuća kuna.

Iznoseći tijekom rasprave o predloženom proračunu svoj stav, vijećnik Vučković je naglasio da je i ranijim gradskim vlastima predlagao amandmane, ali ih oni nisu prihvaćali.

SDP-ovac je, vjerojatno, namjerno zaboravio da je u bivšem sazivu Vijeća njegova ruka izvršnoj vlasti bila suvišna, prekobrojna, a u ovom kada Bulj i njegov Most imaju ljutu oporbu u HDZ-u, Nezavisnoj listi dr. Stipislava Jadrijevića i nezavisnoj vijećnici Mirjani Babić, njegova ruka je presudna.

Ostale političke opcije podnijele su ukupno 25 amandmana. Jedini HDZ-ov za besplatne jaslice i vrtić svoj djeci Bulj je glatko odbio. Od 19 amandmana liste dr. Jadrijevića prihvatio je samo jedan u iznosu od 200 tisuća kuna, a od pet prijedloga vijećnice Babić prihvatio je jedan u vrijednosti od 100 tisuća kuna.

Izvorni prihodi sinjskog proračuna u 2022. godini su 99,6 milijuna kuna. Kada se tomu pribroji više od 24 milijuna kuna neutrošenih u ovoj i prethodnih godina, Buljeva administracija u idućoj godini imat će na raspolaganju 123,7 milijuna kuna.

Od izvornih prihoda najizdašniji izvor dolazi iz poreza i prireza na dohodak s iznosom od 32 milijuna kuna te pomoć iz državnog proračuna na ime proračunskog poravnanja, zapravo zbog sinjske nerazvijenosti, od 26 milijuna kuna. Od prihoda za realizaciju EU projekata računa se na 14,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Bulj uspio je, praktično bez većih otpora, donijeti svoj prvi proračun. Taj dokument pokazuje da je Sinj pun "kao brod". Ostaje vidjeti kako će taj brod ploviti pod Buljevom kapetanskom palicom.

Na upozorenje vijećnika Anđelka Bilandžića (HDZ) da se sjednica Vijeća održava u zatvorenom prostoru i njegova pitanja je li netko kontrolirao COVID potvrde, gradonačelnik Bulj je odgovorio da je u Sinju još uvijek na snazi njegova odluka o slobodnom ulasku u gradske prostore. Do promjene će, kaže Bulj, doći kada se steknu uvjeti.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na ovaj tekst stigao je demanti koji možete pročitati na linku: 

Sinjski SDP-ovac Nikola Vučković: Tvrditi za nekoga da je ‘žetončić‘ samo zato jer je na sjednici Gradskog vijeća prenio stav organizacije je neutemeljeno

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2022 16:28