StoryEditorOCM
ZagoraPREVARENI BIRAČI

Miro Bulj izvrijeđao uglednu novinarku, nisu mu ‘sjela‘ njezina pitanja oko propalog projekta: ‘Nazivaju me lopovom...‘

Piše Toni Paštar
16. studenog 2023. - 14:43

Afera s Ređijom, velikim kompleksom nekadašnje Režije duhana čiji je vlasnik postao Jakov Lovrić, obrtnik iz Hrvaca sa splitskom adresom, o čemu smo detaljno pisali proteklih dana, pokazala je da sinjski gradonačelnik Miro Bulj ima doista velikih problema sa sinkopom ili, ako nema, da mu podmeću najbliži suradnici, koje je sam postavio na dužnosti, jer od njega skrivaju važne dokumente.

Ili je u pitanju nešto treće: da se Bulj nastoji izvući iz kaše koju je sam zamijesio te da pritom, kako bi prikrio vlastito neuspješno djelovanje i zaobilaženje Gradskog vijeća, zaobilazi činjenice i odgovornost nastoji prebaciti na druge, što je postala njegova već uobičajena praksa.

Poslije serije tekstova na stranicama Slobodne, koje je u skraćenom obliku prenosio u Sinju najčitaniji i Bulju posebno naklonjeni internetski portal Ferata.hr, gradonačelnik je gostovao na lokalnom Hit radiju. Imao je nesreću što se voditeljica Ivana Vrančić istinska profesionalka koja se dobro pripremila i što je, unatoč njegovoj uvredi da joj je "napisano što ga treba pitati", nastojala izvući odgovore i očitovanja na u Slobodnoj objavljene činjenice, naročito o kronologiji koju je za našu medijsku kuću iznijela "Fortenova grupa", raniji vlasnik više od 12 tisuća četvornih metara zemljišta i objekata u središtu grada.

Na pitanje voditeljice "Zaključili ste da je 1,62 milijuna eura (za Ređiju) puno Gradu. Zašto to niste stavili na Gradsko vijeće?", Bulj je odgovorio "Zato što taj papir nije došao u moje ruke. Da ja griješim, vjerojatno griješim. Ja nisam sveta krava, ali ću uvijek štititi interese Grada".

Kada smo u pripremi prvog članka razgovarali s Buljem, nakon što smo iz pristigle elektroničke pošte saznali da je vezano uz događanja oko prodaje Ređije protiv njega podnesena anonimna kaznena prijava USKOK-u, gradonačelnik nam je poslao preslik dopisa koji je 14. siječnja 2022. uputio na adresu "Fortenova grupe". Tada je za Slobodnu izjavio, a isto je ponovio i za druge medije, da je od spomenute kompanije tražio razgovor na temu Ređije, ali da od njih nikakvog odgovora nije dobio.

Kada ga je kolegica Vrančić podsjetila da je isto izjavio gostujući na Hit radiju prije nekoliko dana, a da se iz očitovanja "Fortenova grupe" vidi da je poslije slanja toga dopisa imao sastanak s predstavnicima te tvrtke, Bulj je odgovorio:

- Mi smo imali sastanak. Na dnevnoj bazi imam sastanke u gradskoj upravi, primam sve ljude. Bili su brojni ljudi. Ja zovem svoje odvjetnike, svoje vijećnike. Nekome je palo na pamet proglasiti Mira Bulja lopovom...

Ja znam što je cilj. Ja smetam što sam na čelu ovoga grada i to me veseli. Meni je drago što je Sinj među pet gradova koji imaju besplatni vrtić, što imamo brojne socijalne mjere pa i "alkaricu", što gradimo i što ćemo graditi dječje vrtiće, što se borimo za 22 milijuna eura EU projekata.

Kako vam nije vijest da se godinama borim za brzu cestu. Kaže Oleg Butković da je nama 30 milijuna eura puno, a njegovoj Rijeci nije puno 70 milijuna eura za tri puta manju površinu...

image
Nikola Vilić/Cropix

Radi činjenica koje je prvi čovjek Sinja zaboravio ili želi zaboraviti, a ne demantira ih argumentima već se služi razrokošću po onoj srpskih političara koji "Gledaju Niš, a vide Pančevo", valja podsjetiti da je poslije njegova zahtjeva "Fortenova grupi" za razgovor, iz tvrtke "Euroviba", koja je u sastavu krovne kompanije i upravlja(la) je dijelom nekretnina, uključujući i Ređiju, na adresu Grada 31. siječnja 2022. upućena, a 2. veljače u gradskoj pisarnici zaprimljena ponuda za ostvarenje prava prvokupa kompleksa za 1,3 milijuna eura plus pripadajući porez.

Iako je, po pisanom dokumentu kojega smo dobili iz "Fortenova grupe", dan kasnije, dakle 3. veljače 2022., Bulj u zagrebačkim prostorima "Konzuma" imao sastanak s predstavnicima krovne kompanije, gradonačelnik je pred slušateljima Hit radija izrijekom ustvrdio da ponudu iz "Fortenove" na ukupan iznos od 1,62 milijuna eura (1,3 milijuna eura plus porez) nije vidio, da taj papir nije došao u njegove ruke.

Istovremeno je priznao da je 3. veljače 2022. bio u Zagrebu na sastanku s predstavnicima "Fortenove", ali je u prvi plan stavio razgovor o kupnji neizgrađene građevinske čestice u Tripalovu voćnjaku, gdje je zamislio izgraditi autobusni kolodvor u gradskom vlasništvu i parkiralište. Razgovarao je, kazao je, i o Ređiji, ali nitko mu nije rekao kolika je cijena.

U razgovoru na radiju Bulj je voditeljici Vrančić stalno upadao u riječ dok je pokušavala postavljati pitanja, odgovarao je ljutito, stalno je bježao od teme, na konkretna pitanja o Ređiji govorio je o kupnji bazena, dječjem vrtiću, Pavi Vujnovcu i kupnji plina za jedan cent, a svaki put kada je kolegica Vrančić ustrajavala da se drži teme, Bulj je nastavljao po svome i to povišenim glasom. I putem etera se "vidjela" njegova neuroza.

Zanimljivo kako se stalno vraćao na ožujak 2020. godine. Za potpisnika ovih redaka više puta je ponovio tvrdnju da je štitio bivšu gradonačelnicu, Županiju splitsko-dalmatinsku i državu.

Pitao je zašto Županija i država nisu kupili Ređiju. Kristina Križanac, to je i ptici na grani jasno, bila je nesposobna u ulozi gradonačelnice, naročito kada se razišla s Nezavisnom listom dr. Stipislava Jadrijevića čija je bila kandidatkinja i postala je čelnica alkarskoga grada i kada je upravljanje Sinjem prepustila svojim suradnicama.

Najbolja potvrda tome je iznos 26 milijuna kuna koji je kao višak u gradskom proračunu ostavila svom nasljedniku Bulju. Da je bila uspješna onda bi taj novac uložila u javne projekte, kojih nije bilo kao što ih nema ni danas.

Već danas se s puno argumenata može dokazati da je Bulj kao gradonačelnik nesposobniji od Križanac. On je svoju prethodnicu glede Ređije optužio što nije reagirala pri čemu nije uzeo u obzir sva ograničenja proizišla iz protupandemijskih mjera oko koronavirusa.

Možda i stoga što je Miro Bulj deklarirani antivakser pa i danas tvrdi da nikakve pandemije nije bilo. Ali zato je uporan u tvrdnji kako ga je bivša lokalna vlast izolirala od svake informacije, pa i od Ređije, odlaskom na bolovanje i rodiljni dopust. Toga se uredno sjeća i stalno ističe.

Stara narodna kaže "Ako laže koza, ne laže rog". Bulj i danas tvrdi da nije vidio ponudu "Fortenova grupe" iz veljače 2022. godine. Podjećamo gradonačelnika da je dokument poslan putem Hrvatske pošte u zatvorenoj kuverti s oznakom preporuke RF 53529637 5 HR, a 2. veljače 2022. ta pošiljka je zaprimljena i urudžbirana u gradskoj pisarnici.

Jesu li njegovi pročelnici, koje je sam izabrao i postavio, 2. veljače prošle godine bili na bolovanju, rodiljnom dopustu, jesu li od njega skrili pristigli dokument i kako to da je on već sutra, 3. veljače, hitno putovao u Zagreb na sastanak u "Konzumu".

Miro Bulj, potvrdio je to i u slučaju Ređije, čovjek je za predstave. Nimalo naivan.

Sposoban da novcem poreznih obveznika kupuje naklonost birača u što je, ne računajući obveze prema "hladnom pogonu" koji se mora financirati iz gradskog proračuna, potrošio gotovo sav novac kojega mu je ostavila bivša gradonačelnica i većinu poreznog novca prikupljenog od lipnja 2021. do danas.

Danas se sve više nameće uvjerenje da je on još dok je bio djelatna vojna osoba napravio projekt pod nazivom "Miro Bulj političar" koji je zasnovan na prijevari.

Za prethodnu tvrdnju, uz sve drugo čime je sebi pribavio financijsko-materijalne beneficije, svakako se treba prisjetiti Buljeva performansa od 7. lipnja 2021., prvog dana njegova upravljanja Gradom. Dok je "naoružan" buketom cvijeća ulazio u ured dotadašnje gradonačelnice Križanac, kako bi s njom obavio formalnosti oko primopredaje, ispred ureda čekao je Vuk Vuković.

Čim je obavio primopredaju "ključeva Grada", Bulj je primio Vukovića i s njim razgovarao o uvođenju potpune transparentnosti u proračunu, trošenju poreznog novca, a tu temu je istoga dana razglasio na velika zvona, u gotovo sve medije.

U međuvremenu, od lipnja 2021. do danas, Vuku Vukoviću i transparentnosti, kada je u pitanju Grad Sinj, izgubio se svaki trag. Glavni kum takvom stanju je Miro Bulj, koliko god se gradonačelnik trudio predstaviti drukčijim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 20:05