StoryEditor
ZagoraVRIJEDNO ZEMLJIŠTE

Mirka Norca povezuju s kupnjom dva propala industrijska kompleksa kod Sinja, on za ‘Slobodnu‘ komentira: Odakle mi novac za to?!

15. listopada 2021. - 13:38

Ime Mirka Norca, umirovljenog zapovjednika Hrvatske vojske, koji je u dva navrata osuđen za ratne zločine, sve se češće spominje u poslu s nekretninama i građevinarstvu, i to na području njegovog rodnog Sinja.

Norac je navodno oko bacio na kompleks propale Ciglane, koji već godinama stoji zapušten i prijeti postati pravo ruglo grada. A radi se o tvorničkom krugu sa zgradama površine 32.970 kvadrata, idealnoj lokaciji za stanogradnju i neposrednoj blizini Doma zdravlja i ostalih sadržaja, kakvih je malo preostalo u širem središtu grada.

Ova najstarija industrija u Sinjskoj krajini sredinom prošlog desetljeća, pod prilično čudnim okolnostima i zbog duga koji je dugo osporavan, završila je u stečaju. U proteklih pet godina održano je ukupno 10 ročišta za prodaju, a posljednje u proljeće ove godine, kada nitko nije bio spreman platiti 6.392.438,06 kuna, koliko se tražilo. U istom stečajnom postupku prodavala se za 6,3 milijuna i izdvojena lokacija istog poduzeća na Stipanovića Grebenu, ali ni tu se nitko nije javio. Inače, ukupna procijenja vrijednost oba zemljište, kada se krenulo u potragu za kupcem, bila je 32,5 milijuna kuna.

image
Mirko Norac na 299. Sinjskoj alci
Nikola Vilić/ Cropix

Da je Norcu Ciglana zapela za oko, može se čuti u krugu njegovih bliskih prijatelja u Sinju. Ne bi mu bio prvi put, jer ga se spominjalo i u prodaji zemljišta na kojemu su nelada poslovale ugasla klaonica tvrtke Vrdovo i Koteksova otkupna stanica za kožu, a koje se nelaze u blizini Hipodroma.

Radi se također o nešto više od 3 hektara atraktivnog zemljišta koju su novi vlasnici, među kojima je navodno bio i Norac, djelomično očistili rušenjem pogona klaonice, dok su otkupnu stanicu ostavili. Prije nego što su navodno sve to preuzeli novi vlasnic, od Grada Sinja zatražena je prenamjena iz industrijske u trgovačko-poslovnu zonu. Neslužbene informacije govore da bi tu u mogućnosti mogao niknuti prodajni centar, ali je problem što prenamjena još nije prošla Gradsko vijeće. Kao točka dnevnog reda u sklopu izmjena GUP-a našla se na pretposljednoj sjednici u bivšem sastavu, ali nije bilo dovoljno ruku u zraku.

Nova gradska vlast na čelu s mostovcem Mirom Buljem najavila je da će se uskoro opet raspravljati o planu. Ni za njega, kao ni prethodnicu mu na istoj dužnosti Kristinu Križanac nema ničega spornog za spomenutu lokaciju kod Hipodroma, već se koplja lome oko dva eksplatacijska polja i antenskih stupova.

Bulj nam je, inače, rekao kako je i on čuo za Norčev interes oko Ciglane, ali da njega on, kao ni bilo tko od njegovih suradnika, nije kontaktirao.

- Nama su investitori bitni. Što ih je više, to nama bolje. Miro i ja smo u korektnim odnosima. Njemu, kao i svim drugim investitorima, moja su vrata uvijek otvorena – kazao nam je Bulj.

Norac nije kontaktirao ni stečajnog upravitelja Zorana Miletića, niti su imali susreta na nekom od 10. propalih dražbi.

- Ja generala poštujem i volio bih da se ova priča koja traje od 2013. godine privede kraju, jer nemamo novac ni za platiti troškove, zaštitare, a kamo li podmiriti vjerovnike – kazao nam je stečajni.

image
Na sprovodu oca Tomislava Karamarka, Martina Karmarka
Damjan Tadić/Cropix

S Mirkom Norcem razgovarali smo telefosnki u petak. Ostao je iznenađem spominjanjem svog imena u kontekstu kupovine dva sinjskih kompleksa.

- Ne, ja nema veze s tim - bio je rezolutan.

- A i odakle mi novac za takvo što?! - još je dodao.

Norac je, inače, ranije vlasnički povezivan sa zaštitarskom tvrtkom Noky Security, dok joj poslovni servisi danas kao jedinog vlasnica navode Peru Dugandžića. Tvrtka je je od 2016. do 2019. godine svoj poslovni prihod s 5,6 milijuna kuna podigla na 36,4 milijuna kuna, dok je koronarna 2000. donijela pad, ali ni blizu takav kakav je bio rast godinama prije.

Noky Security, uz čitav niz djelatnosti, registriran je i za poslove upravljanja nekretninama, njihovo održavanje, kao i poslovanje s njima. Možda je nekima to bilo dovoljno da se Norca uvede u vode građevine i nekretnina.

item - id = 1135294
related id = 0 -> 1146805
related id = 1 -> 1146307
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 21:16