StoryEditorOCM
Zagorafantomski radovi

Ministar Butković otvorio gradilište na crnoj točki kod Imotskog, ali bageri i dalje miruju. Razlog je krajnje bizaran

Piše Braco Ćosić
23. ožujka 2023. - 07:24
Križanje kod Vukadinovića kuća već je desetljećima opasna lokacija na državnoj cesti Trilj - Cista Provo - ImotskiBraco Ćosić

Godinama se u Imotskom govori o izgradnji kružnog toka kod Vukadinovića kuće na spoju državne prometnice Trilj - Cista Provo - Imotski, županijske ceste Glavina Donja - Proložac Donji i lokalnog pravca prema Medvidovića Dragi.

To opasno križanje zadavalo je i još uvijek itekako zadaje velike muke brojnim vozačima, jer su na njemu i njegovu okružju do sada zabilježene mnoge prometne nesreće. Riječ je o kritičnoj točki koja usporava promet, nepregledno je i opasno za pješake, jer se nalazi u neposrednoj blizini stambenih objekata.

Bezbroj puta smo o tome pisali, upoznavali odgovorne da konačno riješe to izazovno raskrižje. I onda se ipak pokrenulo.

Hrvatske ceste (HC) su uz stalne sugestije Županije splitsko-dalmatinske i Grada Imotskog prije nekoliko godina počele ozbiljnije misliti o tome. Napravljeni su idejni projekti i sređivani su imovinsko-pravni odnosi, ali ne previše uspješno, jer vlasnici nekretnina svoja prava zatražili na sudu.

Prije dvadesetak dana, točnije 2. ožujka, na samo gradilište budućeg "rotora" došao je i ministar prometa Oleg Butković (HDZ) sa čelnim ljudima HC-a. Nijedan novinar nije bio pozvan kako bi se javnost upoznala s tom za Imotski i širu okolicu vrlo važnom viješću.

Kako smo doznali, ministar je tada rekao kako je ovo "nastavak radova na prometnicama u Imotskoj krajini", te je podsjetio kako je "nedavno uspješno završena rekonstrukcija opasnog zavoja u mjestu Ajdukova Draga".

- Sve to rezultat je kontinuirane suradnje Grada Imotskoga, Županije splitsko-dalmatinske i Hrvatskih cesta, odnosno Ministarstva prometa. Nakon završetka rotora Vukadinovići, zajedno s pločnikom dužine kilometar i pol, na postojećoj državnoj cesti riješit ćemo sve kritične probleme.

image

Strojevi izvođačke tvrtke ‘Patrlji‘ miruju uz nesuđeno gradilište

Braco Ćosić

To je uvod u najveći projekt koji je ovdje neophodan, a to je brza cesta Zagvozd-Imotski - rekao je Butković.

Ministar je to izjavio, već idućeg dana su na teren došli građevinski strojevi imotske tvrtke "Patrlji", izabranog izvođača radova, kako bi počeli taj itekako željeni projekt. No, do danas se tamo ništa ne (g)radi, a priče o tome da će se na početak radova još pričekati, silno je zaintrigirala, ali i razočarala imotsku javnost.

Objašnjenje tog svojevrsnog preokreta u cijeloj priči zatražili smo u HC-u:

- Nakon uvođenja u posao, izvođačka tvrtka "Patrlji" počela je s izvedbom pripremnih radova. Time je započela s izradom elaborata privremene regulacije prometa i ishođenjem suglasnosti na taj dokument od svih nadležnih institucija.

Istovremeno je izvođač obavljao precizno lociranje i snimanje postojećih instalacija u zoni zahvata i dogovaranje izmještanja i zaštite s HEP-om i HT-om. U slučaju postojećih, a posebno planiranih budućih instalacija u sklopu aglomeracije (sustava kanalizacije i vodoopskrbe, op.a.) šireg područja, ustanovljeno je da su pojedini radovi i instalacije budućeg rotora i aglomeracije u koliziji.

image

Zar se prije izgradnje cestovnog kružnog toka nije znalo da će istom trasom proći kanalizacijske cijevi?!

Braco Ćosić

Stoga se pristupilo koordinacijama i izmjenama dijelova projektnih rješenja, te u konačnici dogovoru oko detalja izvedbe i financiranja, a sve kako ne bi došlo do izvođenja radova na aglomeraciji nakon završenog rotora što bi bilo neprihvatljivo.

Slijedom navedenog, odlučeno je kako će aglomeracija izvesti svoje radove, a za vrijeme kojih će izvođač radova na projektu rotora izvoditi ostale radove koji neće utjecati na spomenute, od rušenja objekata sve do elektroinstalacija. Neće doći do obustave radova, već će se i usprkos nužnim radovima na aglomeraciji odvijati i radovi na projektu rotora samo na način da će biti prilagođeni trenutnoj situaciji. 

Riječ je o odgovoru koji smo dobili 17.ožujka, ali stanje je i danas nepromijenjeno - nikakvih radova na budućem kružnom toku nema.

- Projektanti i inženjeri za aglomeraciju bili su na terenu, na lokaciji budućega rotora i utvrđeno je da barem što se tiče materijala za riješavanje vodovoda i odvodnje oborinskih voda, na lageru imamo oko 90 posto cijevi tako da se može početi s prvom fazom rotora. I to za nekoliko dana - tvrdi Luka Ćorić, direktor "Vodovoda Imotske krajine" u ime investitora projekta aglomeracije Imotski.

Kada se sve zbroji i oduzme, postavlja se samo jedno, ali potpuno logično pitanje: Jesu li se ulagači u dva spomenuta projekta koji se "sudaraju" upravo na lokaciji planiranog kružnog toka koji se godinama čeka, mogli ipak prije sresti i dogovoriti o prioritetima i tempu radova? I napokon da netko odgovoran kaže kada će početi radovi na tom važnom projektu.

image

Projekt ima dvije faze, prva se tek čeka

Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 00:09