StoryEditorOCM
Zagorasamo ljubav

Milko živi s teško bolesnom suprugom i bratom koji ima Downov sindrom, no svoj križ nosi ponosno i vedro. Samo želi svima ispričati: ‘Ne mogu ja to držati za sebe... Hvala im!‘

18. rujna 2022. - 11:41

Ne mogu ja to držati za sebe, ni u sebi, ja moram to kazati, pa što drugi govorili.

Ne ulazim ni u neka drugačija iskustva, ali ovo što se meni dogodilo i što se još uvijek događa, mislim da zaslužuje pažnju javnosti, jer govorim o dragim ljudima koji su mi svjetlo u mom dugom životnom tunelu.

Tim nas je riječima nekoliko puta "bombardirao" Milko Milkan Ljubičić (59) iz Runovića, koji s teško bolesnom suprugom Jelicom i bratom Bećom (47) koji ima Downov sindrom živi u obiteljskoj kući u zaselku Ljubičići. Naš domaćin ne radi već godinama, a prima pomoć upravo za njegovanje svoje supruge.

Punih 35 godina

– Već punih trideset i pet godina otkako sam se oženio vučem svoj križ, ali ponosno i vedro, s osmijehom na licu, jer mi je supruga psihički bolesna, a od prije sedam godina dijagnosticiran joj je i rak dojke.

Firma u kojoj sam radio davno je propala, pa kada sve to zbrojiš i oduzmeš, netko bi se pokolebao, a ja sam pun optimizma, ne planiram što će biti za pet, ili deset dana, svako jutro kada se ustanem kažem "Bože moj, neka bude ovo lip i dobar dan za sve nas". I onda ti ja i moja Jelica nekada sami, nekada s bratom Bećom zapivamo koju lipu dalmatinsku pismu, i mi smo ti sretni.

Ne brine nas ništa materijalno, bogato, jer to nemamo, pa nam je lakše, fala Bogu nismo gladni i u mene ti nema one magle što kažu dolazi prid oči ljudima pesimistima. U mene ti je uvik sunce, osmijeh, pozitiva, razumiš – veli nam nasmiješeni Milko i nastavlja:

– No, nisam te ja sada zvao da pričam o sebi i mojim problemima, ja svoj teret nosim lako i bez znoja, nego sam htio kazati kako ti samo jedna mala ljudska gesta, jedan osmijeh najobičnije čistačice što čisti skaline u bolnici, to je za mene i moju Jelicu drugi dom u ovim našim životima, može donijeti sunce u svakoj sekundi, minuti, danu života.

Neću ti sada o tome kako je moja Jelica još prije braka pokazivala najavu svoje bolesti, a ni dosadašnji tijek liječenja prvo u Vrapču, pa u Splitu, već bih htio samo spomenuti ovih proteklih sedam godina otkako joj je dijagnosticiran karcinom, i kako je to utjecalo na pogoršanje njezina psihičkog stanja, ionako narušenog prije toga.

Želio bih ti samo kazati o tom mojem bogatom iskustvo s liječnicima, medicinskim osobljem u bolnicama, laboratorijima, jednostavno kažem i s bolničkim čistačicama u Splitu.

image

Milko Milkan Ljubičić: Ljubav jedina može držati ovaj svit na uzgoru

Braco Ćosić

Olakša nam tegobe

Evo čitam, gledam, pišu o tim ljudima svega i svačega i ja rekoh da ne želim ulaziti u tuđa iskustva, ja ću samo kazati moja, i to čovjeka koji je samo jednom pokušao donijeti malu bombonijeru nekom doktoru, koja mi je vraćena, jer ja nisam imao ni kuna, ni eura da, kako neki kažu, preko toga dođem do boljega tretmana u bolnici. Zato osjećam grižnju savjesti, ako ne kažem to moje iskustvo.

Zadnjih sedam godina nakon što je uočen karcinom kod moje Jele, pa prve operacije na Križinama, od doktora kirurga Utrobičića, njegovih očinskih utješnih riječi, pa do dana današnjeg, nema dana, da ne govorimo tjedna, a da ja i Jela nismo u Splitu, prvo Križine, pa onkologija na Firulama, pa psihijatrija, pa radiologija, pa kemoterapije, pa laboratoriji, kontrola krvi. I eto od onoga portira, pa do specijalista, do šefa onkologije, psihijatrije, rekoh do čistačice, nikada moja Jela, a ni ja osim osmijeha, podrške, tople riječi, susretljivosti, nismo doživjeli nešto loše.

Pazite u toj toploj atmosferi upoznali su moju Jelu i doktori koji nisu usko vezani uz njezine zdravstvene probleme, pa kada čuju da smo došli, dođu, pitaju kako je, nude svoju pomoć. Pošto moja Jela ima fobiju da će mene netko ubiti čekićem, ti doktori, te sestre, ti laboranti, znajući za to, čim nas vide odmah kažu Jeli da me neće nitko ubiti. Pa, recite vi meni bili vi zaplakali od sreće kada vas tako ti zdravstveni djelatnici prime, koliko ti to psihički olakša tegobe.

Zbog ljute potribe

Vjerujte mi, ja i Jela s osmijehom idemo u Split u bolnicu, s osmijehom se vraćamo, ma kakve nam dijagnoze kažu. A ja virujte nikada ne da nisam htio, nego nisam ni bio u mogućnosti tim divnim ljudima odužiti se nekim darom. A zaslužili su, virujte, jer nitko od nas ne ide iz nekog hira u bolnicu, već zbog ljute potribe.

Pa samo da vidite na onkologiji koja atmosfera i prijem. Ljudi tu idu tužni, nervozni, jadni, a ja i Jela idemo s osmijehom, jer znamo kakav će biti prijem i kakve smo ljude upoznali, prijatelje velike. A Jeli mi metastaziralo u kosti, na jetru gdje je taj karcinom mutirao.

Kažem uvik da je ovo ljudska ljubav. Pa evo prije dvije godine moja mater i moj brat Bećo dobili su koronu. Odvezli su mi mater u Split u bolnicu, ja se nisam mogao mrdnuti od moje Jele, a majka ostala u bolnici. Nisam ni znao te sestre i doktore, od kuda će me znati. Pitao sam kako mi je majka i dobio utješne odgovore. A mogli su mi svašta kazati da dođem u Split, je l‘ tako.

Hvala za ljubav

I zato, ponavljam, ne želeći ovim demantirati nečija druga iskustva, samo mogu kazati, svim tim doktorima u KBC-u Split, medicinskim sestrama, laborantima, radiolozima, ma svima, i portirima i čistačicama, s kojima smo u kontaktu punih sedam godina, od srca hvala, jer ste pokazali ljubav. A ljubav jedina može držati ovaj svit na uzgoru. Ostanite samo takvi, kakvi ste prema mojoj Jeli i meni i ovaj svijet bit će sigurno drugačiji, bogatiji optimizmom – ispričao nam je svoju priču Milko Milkan Ljubičić iz Runovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 08:16