StoryEditorOCM
ZagoraNADA ZA TURIZAM

Kuće za odmor bi u ovim crnim vremenima mogle biti pravi hit, pogotovo one po dalmatinskom zaleđu, bitno je samo da se ispune dva uvjeta

Piše Mirela Goreta
1. travnja 2020. - 08:05

Samoizolacija i karantena – dviju se riječi koje više no ikada odjekuju medijskim prostorom, a mogle bi se efektno odraziti na popunjenost određenih turističkih kapaciteta, koji trenutno zjape prazni, poput, primjerice, imanja za turiste u Zagori.

Vile s bazenima u dalmatinskom zaleđu ili kuće za odmor s brojnim pratećim sadržajima, pogotovo objekti na osamljenijim lokacijama, mogli bi se pokazati idealnim adresama za goste, koji moraju u samoizolaciju.

- To jest prilika, samo gosti trenutno nemaju čime sletjeti, ne mogu ući u državu - kaže Nino Dubretić, osnivač i vlasnik dubrovačke agencije za najam privatnog smještaja Direct Booker, ilustrirajući nam osobnim primjerom kako je s obitelji završio u samoizolaciji u vlastitoj kući za iznajmljivanje u Konavlima.

Dubretić je od 11. do 15. ožujka s obitelji boravio u Londonu zbog dodjele nagrada za kratkoročna putovanja "The Shortyz 2020" na kojoj je dubrovački Direct Booker nagrađen prvim mjestom u svojoj kategoriji – proglašen je najboljom online platformom za rezerviranje smještaja.

- Vratio sam se u Hrvatsku i moja je obveza bila, a isto bi bilo u slučaju nekog Engleza, otići u samoizolaciju ili karantenu. A za takvo što idealne su kuće za odmor, sletite i odete u samoizolaciju. Ako je riječ o nekom tko mora biti u izolaciji, a može raditi iz vlastitog doma, kao što moj slučaj, za njega je kuća odlično rješenje. Evo, ja sam u kući, cijelo vrijeme radim, a supruga i dijete su vani. Uživaju. Pogotovo će sada, kad dođe toplije vrijeme... Zato mogu zamisliti taj proizvod na tržištu, cijela obitelj je u kući u izolaciji, a osoba koja mora raditi radi, svejedno je odakle. Internet je internet, ionako sada svi, manje ili više, radimo od kuće - kaže Dubretić.

I prije nego se osobno zatekao u samoizolaciji, u starom selu Dubravka u Konavlima, zamijetio je tu turističku nišu zbog koje bi zaleđe, kad se stabilizira situacija s koronom, moglo procvjetati. Ali za takvo što se, ističe, moraju poklopiti još neki faktori.

image
Nino Dubretić
Privatni album

- Pratim kolege iz cijelog svijeta u ovoj branši i vidio sam da su oni, čije su se zemlje zadnje zatvorile, već bili krenuli s tim mjerama u stilu "aha, u vašoj zemlji je izolacija, uzmite apartman ili kuću ovdje kod nas, izolirajte se i odmorite 14 dana". Ali i to je stalo zog nemogućnosti izlaska ljudi iz svojih država i njihova ulaska u druge zemlje - govori uspješni turistički djelatnik.

Naglašava kako su za procvat iznajmljivanja kuća za odmor u doba koronavirusa preduvjet letovi i provođenje samoizolacije.

- Moraju se poljubiti te dvije strane... Dakako, uz blagoslov države, koja će reći "ok, privatni smještaj može primati goste", jer stranac mora biti siguran da će moći doći u rezervirani objekt, a ne da će ga se, primjerice, odvesti u karantenu u Kupare. Onda ništa od toga. Država je tu, uz letove, ključna, ona treba reći da strani državljanin može u samoizolaciju u određeni objekt uz dokaz u vidu njegove rezervacije tog smještaja. Naravno, onda se takvom tipu gostiju organizira dostava namirnica, to je barem lako. Ne moraju uopće napuštati objekt - veli Dubretić.

Direktor Direct Bookera drži da je, po pitanju interesa gostiju za nadolazeću sezonu, privatni smještaj trenutno u boljoj situaciji od hotela, ponajprije zbog dijeljenja prostorija u hotelskim objektima.

- Ako netko želi ići na odmor, a želi se osjećati koliko toliko sigurnije, u prednosti je privatni smještaj, jer mu se nekakav apartman čini boljim od hotela u kojemu mora dijeliti recepciju, restoran ili lift. Kuće za odmor na selima su još u najboljoj situaciji. One bi mogle biti pravi hit - primjećuje Dubretić, dok iz svoje kuće u Konavima upravlja tvrtkom i prati situaciju na turističkim tržištima.

I u njegovoj agenciji posao je stao, rezervacija je trenutno 90 posto manje nego lani.

- Prošle godine je na našoj online platformi bilo oko 250 ulaza dnevno, a sad ih je 20-30. Naravno, uz mogućnost besplatnog otkazivanja. Rekao bih da oni pametni sada bukiraju srce i kraj sezone, ionako imaju mogućnost besplatnog otkazivanja. Mogu pronaći kvalitetan i povoljan smještaj, a mogu ga i otkazati bez penala ukoliko se situacija ne stabilizira. Rezervacije uvijek stižu iz istih zemalja – Engleska, Skandinavija... bez obzira na pogođenost koronavirusom, jer se svi nadaju da će ovakvo stanje potrajati još dva, tri mjeseca – kaže Nino Dubretić navodeći kako gosti rezerviraju smještaj od sedmog mjeseca pa dalje.

- Čak ima i nešto šestog, ali to je 'na parove, razbroj se'. Što je dalji mjesec to je više rezervacija... Ako tražimo dobru vijest onda je to ona da bismo vjerojatno, ako se situacija s koronom bude stabilizirala i odvijala prema predviđanjima, mogli imati rekordan deveti i deseti mjesec. Te bi brojke mogle biti solidne. Vidim i da druge kompanije po svijetu ne prakticiraju otkazivanje rezervacija iz trećeg, četvrtog i petog mjeseca nego svi nude druge datume. Tako se gosti iz predsezone u biti sele u deveti, deseti i jedanaesti mjesec – kaže Nino Dubretić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 07:54