StoryEditorOCM
ZagoraU SRIDU

Kreću pripreme za ovogodišnju Alku koja će se pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića održati 7. kolovoza

Piše Toni Paštar
20. lipnja 2022. - 14:27

Sinjska Ulica Alkarsko trkalište od ponedjeljka je zatvorena za sav promet jer je počela montaža tribina za 307. Sinjsku alku koja će se pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića održati 7. kolovoza.

Montaža tribina s 5.200 sjedećih mjesta i zemljana staza kojom će galopirati alkarski konji s alkarima u sedlu trebaju biti završeni najkasnije do 15. srpnja. Toga dana je planiran dolazak alkara na trkalište radi uvježbavanja gađanja alkarske mete kao posljednje faze priprema za ovogodišnje slavlje. Kao in svake godine, zbog zatvaranja Ulice Alkarso trkalište promet motornih vozila usmjerava se na druge gradske ulice.

Na ovogodišnjoj Sinjskoj alci svoj debi u ulozi alkarskog vojvode imat će Mario Šušnjara koji je za tu najistaknutiju dužnost u travnju dobio povjerenje izborne Skupštine Viteškog alkarskog društva. Vojvoda Šušnjara na pripreme za ovogodišnjuu alku pozvao je 36 kandidata među kojima je i nekoliko vježbenika. Njima će 1. srpnja završiti prvi dio priprema kroz koje su uvježbavali jahanje i prilagodbu konjima.

Vojvoda će tada napraviti prvu selekciju pa će u daljnjem tijeku priprema ostati 30-ak kandidata. Posljednja selekcija bit će na početku alkarskog tjedna kada će Šušnjara uz pomoć alaj-čauša Ivice Filipovića Grčića odrediti 17 alkara kopljanika koji će se nadmetati za slavodobitnika 307. Sinjske alke, vojvodinog ađutanta, barjaktara i 5 pratitelja barjaka. Momačka četa koju 17. godinu za redom predvodi harambaša Ivo Vukasović Parin počet će s pripremama početkokm alkarskog tjedna.

Pripreme alkara i nadmetanja za pobjednike Bare i Čoje i slavodobitnika Alke nadzirat će Časni sud u kojemu su Boško Vladović, predsjednik te članovi dr. Tomislav Župić i Mladen Pletikosić Micko. Njihova je zadaća ustrajati na poštivanju alkarskih propisa i i običaja koja se stoljećima prenose usmenom predajom, a koja u ukupnosti Alku čine Alkom. Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 22:15