StoryEditor
ZagoraBROJKE SU JASNE

Korona u Cetinskoj krajini: Alka i vjerski skupovi u Sinju ipak su bila žarišta zaraze, a Trilj je ‘pao‘ nakon proslave svetog Mihovila

Piše Toni Paštar
8. listopada 2020. - 11:17
Ovogodišnja svetkovina Gospe Sinjske  Joško Šupić/HANZA MEDIA

U dnevnim izvješćima epidemiologa o novooboljelima od COVID-19 od kraja srpnja do danas neizostavan je cetinski kraj, a u njemu je vodeći grad Sinj.

U Sinju su posljednji slučajevi iz prvog vala korone evidentirani početkom svibnja, a onda je punih 60 dana alkarski grad bio bez novooboljelih. Kraj srpnja donio je sedam zaraženih, a onda je došlo do prave eksplozije u kolovozu, kada je samo u Sinju na virus SARS-CoV-2 bilo pozitivno 80 osoba.

Kolovoz je mjesec sinjskih fešta. Epidemiolozi su upozorili da bi s puno opreza i uz posebne epidemiološke mjere trebali proći dani Alke i blagdana Gospe Sinjske pa su organizatori tih dviju tradicionalnih sinjskih svetkovina poduzeli sve što je bilo u njihovoj moći. I središnja sveta misa na sam dan blagdana bila je pripremljena na otvorenom, ali upravo na samom njezinu početku otvorilo se nebo pa su vjernici pohrlili u crkvu, uglavnom bez maskica, a kako se radilo o mnoštvu, ni distanca se nije mogla ispoštovati.

Virus se među Sinjanima nastavio širiti i u rujnu pa je u tom mjesecu evidentirano 114 novozaraženih. Tako su se obistinile najave i strepnje epidemiologa da bi veća sinjska okupljanja iz kolovoza mogla rezultirati drastičnim povećanjem broja oboljelih.

Stanje u Sinju preslikalo se i na još neke dijelove cetinskoga kraja. Hrvace se redovito spominju u dnevnim izvješćima epidemiologa. S razlogom se strepi da bi nedavno slavlje blagdana Gospe Žalosne u tom mjestu tek moglo dovesti do ekspanzije virusa među Hrvatačanima.

Grad Trilj dugo je odolijevao napadu virusa, a onda je posljednjih dana broj novooboljelih počeo zabrinjavati. U tom gradu službeno su odustali od svih masovnih okupljanja uz Dan grada i blagdan sv. Mihovila, a blagdanska sveta misa slavljena je na otvorenom.

Tko je pratio društvene mreže ili se uoči i na blagdan sv. Mihovila zatekao u Trilju mogao se uvjeriti da su službena okupljanja zamijenjena neslužbenima u ugostiteljskih objektima i u privatnim prostorima. Epidemiolozi su u utorak među novooboljelima od COVID-a pobrojali i sedmero Triljana. Dan kasnije bilo ih je dvoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

08. listopad 2020 11:19