StoryEditorOCM
Zagorademografska revitalizacija

Kako vratiti život u Dalmatinsku zagoru? Načelnik Klisa: Želimo privući mlade obitelji, pogotovo s obzirom na cijene nekretnina na području Splita. Donijeli smo niz mjera

20. listopada 2021. - 13:35

Načelnik Klisa Jakov Vetma u srijedu je istaknuo kako njihova općina nizom demografskih mjera za mlade obitelji - od statusa roditelja odgajatelja do niza socijalnih mjera - pokušava vratiti stanovnike u Dalmatinsku zagoru.

Dalmatinska zagora je desetljećima depopularizirana i napuštena i želimo na neki način vratiti sve stanovništvo na ta područja, pogotovo s obzirom na cijene nekretnina na području Splita i okolice, rekao je Vetma na konferenciji o demografskoj revitalizaciji koja je u srijedu održana u Klisu. 

"Ono što nije dobro i na čemu svi skupa moramo raditi je sinergija među institucijama. Osnovna infrastruktura koja treba postojati na tim područjima - ne postoji, a niz je tu državnih tvrtki, poput HEP-a, koje ne reagiraju onako brzo koliko bi trebali. Ako uspijemo sve to nekako izjednačiti, onda mislim da možemo dalje dobro", rekao je Vetma.

Konferencija na temu "Doprinos JLP(R)S demografskoj revitalizaciji Splitsko-dalmatinske županije" održana je u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te općine Klis.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić rekla je da su dosad održali šest konferencija u gradovima i općinama širom Hrvatske na kojima su predstavnici lokalne i regionalne samouprave mogli iskazati što rade i koji su to dobri pokazatelji u njihovim lokalnim jedinicama.

"Nama, kao državnom tijelu, bitno je da dobru komunikaciju ostvarujemo s najnižom jedinicom u državi, dakle sa lokalnom jedinicom, jer oni najbolje poznaju svoje stanovnike i što im treba. Klis i neki gradovi u ovoj županiji imaju i dobra pozitivna prirodna kretanja i to nam je dobar pokazatelj koliko su ljudi senzibilizirani i koliko su njihove lokalne uprave svjesne situacije u Hrvatskoj", rekla je Josić.

Dodala je i da iz tih primjera dobre prakse pokušavaju izvući dobre demografske primjere i mjere koje se mogu primjenjivati i u nekim drugim dijelovima Hrvatske.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 23:25