StoryEditor
Zagorane daju na svoju

Jedna afera je proslavila, druga joj uništila karijeru: pitali smo mještane Lovreća što misle o skandalu s mladom načelnicom

9. veljače 2020. - 08:31

Anita Nosić, mlada načelnica općine Lovreć, i po drugi put je u fokusu cjelokupne hrvatske javnosti. Ne po projektima važnim za ovu malu općinu u Imotskoj krajini, već ponovno zbog afere.

U svibnju 2019. svi su doznali tko je atraktivna čelnica Lovreća nakon što je u javnost “izašla” priča o špijunskoj aferi gdje je Anitu, navodno, špijunirao zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

A danas svi znaju o njezinoj kupnji stana iz poticane stanogradnje, i to u Zagrebu, u katastarskoj općini Stenjevec – stana od 57,39 kvadrata, vrijednog 600.000 kuna, te garaže od 20,90 kvadrata, vrijedne 82.343 kune, koju je platila novčanom pozajmicom.

Rekli bismo – ništa neobično da se mlada žena želi “skućiti” i s urednim prihodima, kao načelnica općine, želi sebi kupiti stan.

Zamjenik bez komentara

No, upravo ta funkcija čelnice jedinice lokalne samouprave koju obnaša od 23. svibnja 2017. godine (prije je tri godine bila zamjenica načelnika Ante Babića) ne dopušta joj nadmetanje za POS-ove stanove koji se grade u drugom gradu. Pa je HDZ-ova načelnica odjavila prebivalište u Lovreću, općini smještenoj na 105 kilometara kvadratnih sa samo 1699 stanovnika, i prijavila se u Zagrebu kako bi mogla sudjelovati u natječaju za poticanu stanogradnju.

A nakon što joj je odobrena kupnja stana na kredit, uz poticaj dakako, vratila se Anita doma, opet prijavila u Lovreću i nastavila obnašati svoju dužnost koja joj je trebala automatizmom biti oduzeta.

Upravo to tvrdi ministar uprave Ivan Malenica, koji kaže kako joj je prestao mandat načelnice zbog promjene prebivališta, te da je taj dopis upućen Općini Lovreć i kako će do izbora u svibnju 2021. godine na čelu općine biti aktualni zamjenik načelnice Petar Petričević.

Uspjeli smo stupiti u kontakt s tim mladim HDZ-ovcem, magistrom ekonomije, koji volonterski obnaša dužnost zamjenika općinskog načelnika, ali on je bio vrlo koncizan:

– Izvan Hrvatske sam, slučajno ste me uhvatili jer sam trenutno, kratko vrijeme, u dosegu signala mobitela. Nemam još sve dostupne informacije o ovom slučaju, pa ne mogu komentirati. Sve ću znati u ponedjeljak ujutro kada se vratim doma. I što me očekuje, što se treba napraviti i kako dalje – kratko nam je prozborio Petričević, uopće ne želeći komentirati pravo političko samoubojstvo njegove dojučerašnje šefice u Općini Lovreć.

Ne daju na svoju

E sad, što će biti dalje, nitko trenutno sa sigurnošću ne zna, osim i da svi HDZ-ovci s kojima smo razgovarali o ovoj najnovijoj aferi zbore isto – to nije smjela napraviti, unutarstranački su izbori i sve prljavo rublje ide van, trebala je sama podnijeti ostavku, nije dobro što se krije od novinara... – nizali su savjete i ocjene članovi vladajuće stranke, vidljivo uznemireni jer su u novije vrijeme u javnosti u pravilu zbog afera.

A s druge strane, mještani Lovreća – općine u zapadnom dijelu Imotske krajine koja obuhvaća mjesta Lovreć, Opanci, Medov Dolac, Studence i Dobrinče – hvale mladu načelnicu. Kažu kako je posao obavljala korektno, ne zamjeraju joj ni to što joj je otac Ivica Nosić, poznati vozač autoutrka, u Općinskom vijeću jedan od 11 vijećnika. Hvale joj majku, brata, strica svećenika, dr. fra Stipu Nosića, koji dužnost obavlja u Dubrovniku u redovima Male braće.

Podržavaju je što je uzela i odvjetnika kako bi je branio u ovom slučaju gdje je prevarila državu, izigrala pravila, no ipak se svi u jednom slažu – njezina ostavka bi bila najbolja stvar.

Saborski zastupnik Ante Babić, bivši načelnik Općine Lovreć, kaže:

– S Anitom sam imao izuzetno korektnu suradnju, no u ovom slučaju mjerodavna tijela moraju utvrditi sve činjenice i poduzeti daljnje radnje. Teško je miješati se u tuđi slučaj ako nemaš sve podatke, no prema dostupnim informacijama iz medija, ovdje je više pitanje morala nego kriminalnih radnji.

Može li je zamjenik automatski zamijeniti?

U cijeloj priči ‘izronilo’ je još jedno pitanje – može li zamjenik, bez prijevremnih novih izbora, automatizmom naslijediti načelnicu? Naime, u Zakonu o jedinicama lokalne samoprave stoji kako je moguća zamjena nakon isteka dvogodišnjeg mandata, znači proteka pola mandata. A Anita Nosić je na profesionalnu dužnost načelnice stupila 23. svibnja 2017., pa je 11. prosinca 2018. godine odjavila prebivalište i prijavila se u Zagrebu sve do 10. lipnja 2019., odakle se opet ‘vratila’ u Lovreć, na adresu u Nosićima, nadajući se kraju mandata 24. svibnja 2021.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 21:37