StoryEditor
ZagoraNOSIĆ SE NE DA

Je li mala općina u Imotskoj krajini iznad zakona Republike Hrvatske? Ministarstvo smijenilo načelnicu Lovreća, ali ona i dalje ostaje u fotelji

19. veljače 2020. - 07:29

Anita Nosić i dalje je načelnica općine Lovreć, bez obzira na to što je odjavnom prebivališta zbog kupnje stana iz programa poticane stanogradnje u Zagrebu te dobivanja subvencioniranog APN-ova kredita promijenila mjesto prebivališta.

Pa iako je time automatski, po sili zakona, izgubila funkciju načelnice – ona ostaje na čelu ove male općine u zapadnom dijelu Imotske krajine. Lovrećani su, eto, iznad zakona Republike Hrvatske i svih državnih institucija, u ovom slučaju Ministarstva uprave.

Tako, naime, stoji u službenom odgovoru Općine Lovreć na naš upit tko im vodi općinu ako je načelnica to automatski prestala biti dopisom Ministarstva uprave.

Ništa nova

– Načelnica dolazi na posao, naša Općina funkcionira, računi se plaćaju, poslovi idu dalje, rade i naši komunalni djelatnici i viši referent za komunalne poslove, također i voditeljica i koordinatorica programa “Zaželi” koje su ujedno ovlaštene i za provođenje ostalih projekata u općini. Čekaju se daljnje upute od Ministarstva uprave za ovu nastalu situaciju – stoji u dopisu Općine Lovreć.

Kod njih je sve po starom, premda od 7. veljače Ministarstvo uprave navodi kako je načelnici mandat – prestao.

I to sve po zakonu, kako se Hrvati vole hvaliti. To je lako iščitati bilo kojem državljaninu, svim poreznim obveznicima koji plaćaju sve gradonačelnike i načelnike, župane i ostale zaposlene u ministarstvima, brojnim agencijama, državnim tvrtkama...

Tek treba otvoriti Zakon o lokalnim izborima, gdje u članku 80., “Prestanak mandata”, lijepo stoji u stavku 1., dio pod rednim brojem 4. - “Ako mu prestane prebivalište s područja jedinice, danom prestanka prebivališta” prestaje i mandat.

Znači, načelnica Anita Nosić, koja je tu profesionalnu funkciju preuzela 23. svibnja 2017. godine, prema dostupnim podacima, odjavila je prebivalište u Lovreću 11. prosinca 2018. godine i prijavila se u Zagreb sve do 10. lipnja 2019., odakle se opet “vratila” u Lovreć, na adresu u Nosićima – po Zakonu o lokalnim izborima automatizmom gubi tu dužnost, premda Ministarstvo uprave taj datum piše 7. veljače 2020. godine, kada su doznali za ovu aferu.

S druge strane, i prema Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita došlo je do kršenja zakonskih uredbi, budući da u članku 22. ovog zakona stoji kako “ugovor o subvencioniranom kreditu, uz ostalo, mora sadržavati” i “obvezu prijave prebivališta korisnika kredita na adresi kupljenog stana ili kuće, odnosno izgrađene kuće, u roku od 30 dana od dana stupanja u posjed stana ili kuće”, a u imovinskoj kartici mlade načelnice stoji kako je kredit za kupnju stana od 57,39 metara kvadratnih, vrijedan 600.000 kuna, podigla u HPB banci 2017. godine, gdje joj je mjesečni anuitet 1768,62 kune, a rok vraćanja 216 mjeseci, odnosno 18 godina.

Prvi studenog 2018. unesene su izmjene u imovinskoj kartici ove dužnosnice.

Nosić je imala stan u metropoli mjesec i deset dana prije nego se prijavila u Zagrebu, jer je u imovinskoj kartici vlasništvo upisala 1. studenog 2018. godine, a prema prijavi prebivališta u Zagrebu je od 11. prosinca 2018. godine. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. kolovoz 2022 17:31