StoryEditor
ZagoraVRAĆAJU LJEPOTU

Jama u ‘njedrima’ Kodžomanova umca na Vrdovu konačno blista, ove godine speleolozi ‘Svetog Jakova’ imaju u planu još dva veća zahvata u podzemlju

Piše Toni Paštar
21. svibnja 2020. - 20:59
Monika Vrgoč

Jama podno Kodžomanova umca na Vrdovu od subote blista poput udavače. Taj prirodni biser mnogima je bio kanta za smeće.

Speleološka sekcija planinarskog društva “Sveti Jakov” iz Hrvaca organizirala je uspješnu akciju čišćenja jame iz koje su izvukli više od sedam metara kubičnih različitog otpadnog materijala.

Uz članove “Svetog Jakova” potporu ovoj akciji uz aktivno sudjelovanje dali su HGSS-Ispostava Sinj, Građanska inicijativa “Čisto podzemlje”, Općina Hrvace, skupina speleologa iz Zagreba, Turistička zajednica grada Sinja, tvrtka “Čistoća Cetinske krajine” te članovi iz planinarskih udruga “Velebit”, “Svilaja”, “Mosor”, “Kočari”, “Željezničar” i “Jelinak”.

- Bilo nas je više od 30. Počeli smo u subotu oko sedam sati, a posljednje količine smeća izvukli smo iz jame oko 19 sati istoga dana. Ekipe su se smjenjivale pa se cijeli dan nije stajalo. U jami je bilo smeća svake vrste, najviše plastične i staklene ambalaže, ali i svega ostalog što su nesavjesni pojedinci ubacivali godinama – kaže Dražen Buljan, predsjednik PD-a “Sveti Jakov”.

Svakovrsni otpad

- Dalmatinski krš u kojemu dominira dinarski lanac izuzetno je bogat špiljama i jamama koje su ugrožene ponajviše nesavjesnim ponašanjem pojedinaca i grupa. Najgori su oni što se predstavljaju ljubiteljima prirode, a poslije svakog pohoda iza njih ostaju brda otpada svake vrste. Ili još gore, sav otpad bacaju u jame poput ove podno Kodžomanova umca. Glavni smisao ove akcije je razvijanje ekološke svijesti. Nadamo se da će pojedinci koji su do sada bacali otpad u ovu i druge jame shvatiti koliko je to pogrešno. Dinara kao dio Dalmatinske zagore sve češća je destinacija izletnicima. Apeliramo na njih da na planini ne ostavljaju ništa osim tragova svoje obuće – kaže Monika Vrgoč, direktorica TZ-a grada Sinja.

U toku ove godine speleolozi “Svetog Jakova” imaju u planu još dva veća zahvata u podzemlju na području Bitelića. Do kraja ovoga mjeseca ili početkom lipnja organizirat će akciju čišćenje glavnog ponora Ponikve, zvanog Buljanski ponor.

Puno veći zahvat čeka ih na manjem ponoru zvanom Ođića ponor u kojemu je nabacano na desetke metara kubičnih otpada svake vrste, od kućnog do automobilskih guma, dotrajale bijele tehnike i namještaja.

#VRDOVO#SPELEOLOZI# ‘SVETI JAKOV’ # HRVACE

Izdvojeno

23. svibanj 2020 21:05