StoryEditorOCM
Zagorapripreme u tijeku

Izaslanstvo Viteškog alkarskog društva u Banskim dvorima izrazilo nadu da će i ovogodišnja Sinjska alka biti održana u punom obimu

27. svibnja 2020. - 13:46

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u srijedu izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj na čelu s predsjednikom VAD-a Stipom Jukićem koje ga je izvijestilo o pripremama za 305. Sinjsku alku 9. kolovoza, i izrazivši nadu da će Alka biti održana u punom obimu.

Jandroković je zahvalio sinjskom Viteškom alkarskom društvu na svemu što čine u očuvanju kulturne i povijesne baštine i promicanju hrvatskog nacionalnog identiteta, i što tradiciju Sinjske alke razvijaju i šire diljem svijeta, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

,,Predstavnici VAD-a upoznali su predsjednika Hrvatskoga sabora s pripremama za 305. Sinjsku alku koja će se održati 9. kolovoza 2020., zahvalili mu na višegodišnjoj podršci, te mu uputili poziv na ovogodišnje alkarske svečanosti. Sugovornici su zajednički izrazili nadu da će i ovogodišnja Sinjska alka biti održana u punom obimu i tako ponovno dati važan doprinos promicanju ne samo alkarskih svečanosti i Sinja, već i cijele Cetinske krajine", navodi se u priopćenju.

Uz predsjednika Viteškog alkarskog društva Stipu Jukića, na sastanku s predsjednikom Sabora sudjelovali su gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac, gvardijan Svetišta Gospe Sinjske fra Ante Čovo, zamjenik predsjednika VAD-a Dinko Bošnjak, alkarski vojvoda Boško Ramljak, alajčauš Ivica Filipović Grčić, arambaša Ivo Vukasović, član Upravnog odbora VAD-a Igor Vidalina te član Časnog suda Tomislav Župić, kao i predsjednik Nadzornog odbora VAD-a Hrvoje Markulin.

I predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u srijedu u Banskim dvorima izaslanstvo Viteškog alkarskog društva te je tom prigodom rekao da se podupirući Sinjsku alku promoviraju hrvatska kulturna baština, vrijednosti i nacionalni identitet.

Jukić je zahvalio Vladi i premijeru Plenkoviću na dosadašnjoj financijskoj potpori u realizaciji projekata važnih za funkcioniranje tog društva te na kontinuiranoj financijskoj pomoći Muzeju Sinjske alke i Alkarskoj ergeli.

Premijer Plenković izrazio je zahvalnost Viteškom alkarskom društvu i Gradu Sinju na trudu i naporima koje ulažu u Alku, ističući kako podupirući Sinjsku alku promoviramo hrvatsku kulturnu baštinu, vrijednosti i nacionalni identitet.

Rekao je da će Vlada i dalje preko Ministarstva kulture i drugih resora financijski podupirati programske djelatnosti Muzeja Sinjske alke i projekte Viteškog alkarskog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 19:03