StoryEditorOCM
Zagorasjajan posao

Iz Runovića u svijet na dva kotača: inovator Mario Ljubičić predstavio električni bicikl Guide B koji već ima kupce diljem Europe, a uskoro bi trebao i preko Atlantika

Piše Braco Ćosić
13. travnja 2021. - 22:08

Iz Imotskog i Runovića krenula je serijska proizvodnja električnih bicikala koji već imaju svoje tržište u nekoliko europskih zemalja.

Da je to prije nekoliko godina netko i sramežljivo prozborio, smatrali bi ga neutemeljenim optimistom. No, upornost je Marija Ljubičića, 24-godišnjeg inovatora, dovela do uspjeha, a plodove svojeg rada predstavio je u rodnim Runovićima.

Riječ je o električnom biciklu Guide B, finalnom proizvodu iza kojeg je, kao ključnog projekta, stala je švicarska tvrtka "Capital Concept". No, najvažniji segmenti ostali su u stopostotnom Ljubičićevu vlasništvu.

– Ovim činom zaključili smo razvojnu fazu našega bicikla i sada započinje proizvodna faza modela koje smo predstavili javnosti. Projekt je započet u studenom prošle godine, ponajprije razvojna faza, ali cijelu prošlu godinu slagali smo kockice u mozaiku našega proizvoda. Kao njegovu prednost ističemo činjenicu da smo značajno snizili njegovu cijenu od početne, što će se, vjerujemo, svidjeti kupcima.

Bicikl je puno jači od prethodne varijante, ima vlastitu bateriju, svu svoju elektroniku, svoj okvir, imamo svoju mobilnu aplikaciju, kao i internetsku stranicu. Najvažnije je da sve to radimo u našem proizvodnom pogonu. Imamo mladu i pametnu ekipu, u Tehnološkom parku u Posušju (BiH) obrađujemo i proizvodimo okvire za bicikle, u Imotskom nam je centar gdje razvijamo elektroniku i softver, a ovdje u Runovićima sve to sklapamo, zavarujemo okvire i tu nastaje konačni proizvod – ističe inovator.

Električni bicikl Guide B postiže zakonski ograničenu maksimalnu brzinu od 25 kilometara na sat, koristi vlastitu litijsko-ionsku bateriju od 650 vatsati energije, na sebi ima ekran s informacijama o vožnji, a povezivanjem na mobilnu aplikaciju postaje pravi vodič i komunicira s vozačem jer ima ugrađen GPS i internetski prijemnik.

Preko mobilne aplikacije korisnik može razgovarati s biciklom na svim svjetskim jezicima, potiče vozača na edukaciju i kreira mu rute vožnje. Vozilo na dva kotača opremljeno je sustavom protiv krađe, a prednost mu je jaka baterija koja može "izdržati" i do 180 kilometara vožnje po ravnom terenu.

– Imamo već kupce diljem Europe. Prije četiri godine rekao sam da ću ostati u Imotskom i Runoviću i da ću pokrenuti proizvodnju, da će i pamet i materijal za naš bicikl biti hrvatski, da ću zaposliti mlade ljude. To sam sve sada ostvario i na to sam itekako ponosan. Istaknuo bih da nam je bitna suradnja s Tehnološkim parkom u Posušju, koji ima toliko sofisticiranu tehnologiju da ne trebamo ništa tražiti po Europi i koji nam je pružio punu podršku u ovom projektu – dodaje Ljubičić.

Mario je u samo četiri godine od pilot-projekta prvog električnog bicikla, na koji su mnogi sumnjičavo vrtjeli glavom, ostvario svoj san. Njegov bicikl već je naručen u Švicarskoj i Austriji, a uskoro bi trebao krenuti i preko Atlantika, u SAD. "Bike Ljubičić – technology Made in Runović-Imotski" polako osvaja svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 18:14