StoryEditor
Zagoradomišljati Sinjanin

Ivica Križanac pasionirani je balotar više od pola stoljeća, no godine su dovele u pitanje njegovu ‘karijeru‘. A onda se na ledini pojavio sa ‘šalkom‘

Piše Toni Paštar
28. travnja 2020. - 22:50
Balotar Ivica Križanac sa svojim pomagalom Toni Paštar

Sinjanin Ivica Križanac pasionirani je balotar više od pola stoljeća. Uvijek i jedino na narodni način, na ledini. Kako je po zanimanju stolar znade i napraviti balotu od drva, za što u ovo doba korone ima vremena sve do ponovnog otvaranja zjoga.

Pa je toj okrugloj napravi, od koje kažu da je i sotona bježao i nije htio igrati na balote pošto je okrugla, pa nije mogao kontrolirati njezinu putanju, čini se ušao u samu dušu.

Toliko da je u vrijeme kada je žario i palio među balotarima dobio nadimak Zubar. Jer je Ivica pogađao doslovno kako je htio, zubarskom preciznošću.

Ali, kako svako vrijeme nosi svoje breme tako je i Ivica Križanac dočekao da sve teže upražnjava svoj najdraži hobi. S punih 76 godina na leđima, kralježnicom i koljenima kojima je sve teže nositi prekomjerni teret i saginjati se za balotom Ivica je gotovo doveo u pitanje daljnje igranje balota.

A onda mu je sinulo. Pa je pribavio metalnu “šalku”, kaže od konzerviranog povrća, i pričvrstio je na drvenu dršku koju je kao stolar lako napravio. I s tom se napravom pojavio na ledini u Radošiću, gdje se svake nedjelje radi balota okuplja njegova stara ekipa.

Sa “šalkom” na drvenoj dršci Ivica je kao od šale sa zemlje dobavljao balote bez prevelikog saginjanja. Izum, možda, nije za patentiranje, ali je zorni prikaz Ivičine snalažljivosti kako se i bez naprezanja kralježnice i koljena može upražnjavati svoj najdraži hobi. 

#BALOTE#SINJ

Izdvojeno

19. lipanj 2020 00:00