StoryEditor
Zagorakakav trofej!

Ivica iz Potravlja ulovio ‘diva‘ od 25 kilograma: Dugo sam se borio s golemim šaranom, ali vratio sam ga nazad u Peruću

Piše Toni Paštar
4. svibnja 2020. - 10:42
‘Mrcina’ u rukama s(p)retnog ribičaPrivatni Album

Sportski ribič Ivica Kojić iz Potravlja ulovio je u jezeru Peruća šarana kapitalca teškog 25,46 kilograma.

Tim ulovom Kojić je na neslužbenoj ljestvici sportskih ribiča cetinskoga kraja zauzeo čelnu poziciju.

– Bilo je ulova velikih komada, ali, koliko je meni poznato, posljednjih desetak godina ovo je najtrofejniji primjerak. Svake sezone u jezeru se ulovi nekoliko šarana teških između 22 i 23 kilograma, ali nije zabilježeno da je izvagan teži od 25 kilograma – tvrdi naš sugovornik, kojega već danima nakon što se ta “neman” našla na udici njegova ribičkog štapa drži adrenalin.

Užareni mobitel

Poslije ulova i vaganja trofeja, Kojić se fotografirao sa šaranom, a zatim ga je vratio u jezero da nastavi svoj život.

– Mobitel mi se užario od brojnih poziva. Sportski ribiči mi čestitaju, drago im je, raspituju se o svakom detalju, a jedan prijatelj je dojurio s udaljenosti od 50 kilometara samo da vidi uživo takvog šarana. Zovu me i drugi koje ja nazivam “mesarima”. Oni vele da me je sigurno “ošinula” korona kada sam odlučio u vodu “baciti” toliko ekstra kvalitetnog ribljeg mesa – dodaje ribič iz Potravlja.

Naš sugovornik rođen je u Potravlju, i to u zaselku Kunci u srcu Svilaje. Poslije Domovinskog rata vratio se u rodno mjesto i zasnovao obitelj. Prvi put je, kako kaže, štap za ribolov uzeo u ruke 1998. godine.

Fortuna mu je bila stalno naklonjena pa je tako prije nekoliko godina iz Peruće izvukao 14 kilograma tešku štuku. U početku je i njegova lovina uglavnom završavala na tanjuru. Međutim, s vremenom je, kako naglašava, zavolio jezero i sav život u njemu.

Kao strastvenom sportskom ribiču, važno mu je uloviti, ali gotovo svu lovinu poslije fotografiranja vraća natrag u vodu. No, Ivica nije jedini sportski ribič u svojoj obitelji.

Obiteljski hobi

– Supruga i ja imamo troje djece, dva sina i kćer. Mlađi sin, kojemu je sada 13 godina, već pet-šest godina redovito me prati kada odlazim na jezero. Raduje me što sam ga odgojio da bude sportski ribič, istinski zaljubljenik u jezero Peruća i njegove ribe – kaže Kojić.

Od brojnih ribiča slušali smo priče kako su se znali satima boriti s ribom koju bi zakačili udicom i taman kada su držali da im je ulov siguran, životinja bi se otrgnula s udice i pobjegla. Ivica nam je ispričao kako je on svladao svoga trofejnog šarana.

– Na Peruću sam s ribičkim priborom otišao u nedjelju poslijepodne. Imao sam nekakav predosjećaj pa nisam htio kući. Oko dva sata u noći na ponedjeljak upornost mi se isplatila. Osjetio sam da se ne radi o uobičajeno velikom ulovu.

Prije nekoliko dana u Vrlici sam ulovio šarana teškog 13 kilograma, ali ovo je bilo posebno. Trebalo mi je više od pola sata da ga izvučem iz vode. Na jezeru sam bio sam pa mi nije imao tko pomoći. Kada sam vidio koliki je, i prije vaganja znao sam da se radi o velikom trofeju – kaže prezadovoljni sportski ribič iz podsvilajskoga kraja. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 03:47