StoryEditorOCM
ZagoraVRIJE u vučevici

Prosvjed na otvaranju gradilišta tunela kroz Kozjak: Kaštelani u prijeporu sa Sanaderom, ministar im oštro uzvratio

Piše Sandra Barčot
19. veljače 2024. - 11:08

U Vučevici je u tijeku službeno uvođenje kineske tvrtke "China Road and Bridge Corporation" u projekt izgradnje tunela kroz Kozjak i spojne ceste do Jadranske magistrale u Kaštelima, vrijednog oko 93 milijuna eura.

Riječ je, podsjetimo, o kompaniji koja je izgradila Pelješki most, a na natječaju koji su provele "Hrvatske ceste" (HC), kao investitor zahvata, povjerena im je i gotovo sedam kilometara duga trasa prometnice koja će spajati autocestu A1 i Magistralu u Kaštelima, kao dio pompozno najavljenog projekta Novog ulaza u Split.

No, trasa prometnice na južnim padinama Kozjaka nije "sjela" dijelu Kaštelana, posebice stanovnika Kambelovca, koji su se danas okupili u Vučevici gdje upravo prosvjeduju pred ministrom prometa Olegom Butkovićem (HDZ), političkim tajnikom i čelnikom splitsko-dalmatinskog HDZ-a Antom Sanaderom, te čelnicima HC-a i predstavnicima kineske tvrtke.

Četrdesetak Kambelovčana, predvođenih oporbenom županijskom vijećnicom Milijom Baldić Lukšić (Most), te lokalnim aktivistima, nimalo biranim riječima usmjerilo se na državne čelnike.

image

Nezadovoljni dio Kambelovčana došao je prosvjedovati na otvaranju radova

Paun Paunović/Cropix

- Ovo nije političko pitanje, već kulturološko, pitanje održivosti, zaštite okoliša, baštine... Ne gradite cestu preko Sućurca gdje je brže sve spojiti na Magistralu, već se vraćate na Kambelovac preko vinograda, maslinika i kulturne baštine Prizide.

Opet se sve uništava kao što su se Kaštela uvijek uništavala zbog nečijeg privatnog interesa - naglašavale su prosvjednice Katarina BedalovIvana Tadin.

Stanovnici Zagore se zalažu za izgradnju tunela koji će ih najkraćom "linijom" povezati s priobaljem, protiv čega, kako su kazali, nisu ni okupljeni Kambelovčani. Oni, međutim, negoduju zbog odabrane trase spojne ceste prema Magistrali koja će im, kako su ustvrdili, uništiti zemljišta, poljoprivredne nasade, ali i dio (stambenih) objekata.

image

Župan Blaženko Boban (HDZ), ministar prometa Oleg Butković (HDZ), čelnik splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader i Josip Škorić, predsjednik Uprave ‘Hrvatskih cesta‘, s predstavnicima kineske građevinske kompanije

Paun Paunović/Cropix

Resornog ministra Butkovića pitali smo za komentar prosvjeda i planirane trase koja većim dijelom prolazi preko zemljišta koja se nalaze na području Kambelovca:

- Ta trasa je u dokumentaciji i svim dozvolama, prošle su sve procedure, pa ne vidim problem. No, više detalja ima Škorić (Josip Škorić, predsjednik Uprave HC-a, op.a.).

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:12