StoryEditorOCM
Zagora‘JEDNOM DAVNO‘

Imotski učenici postali turistički vodiči, otvorili škrinju uspomena iz koje su izletjele vile, vukodlaci, priča o Pjaci

Piše Braco Ćosić
25. svibnja 2024. - 20:39

Današnji sustav obrazovanja, barem za 50 posto prosvjetnih djelatnika, kako onih koji još rade, a da ne govorimo o onom starom kadru koji je već u mirovini, trebalo bi ili mijenjati ili ga ozbiljno doraditi.

Ne ulazeći u detaljniju analizu, što to treba mijenjati, čega više ili ne treba biti u školskim udžbenicima, ono što je vidljivo i roditeljima, neutralnim promatračima, konačno onima najvažnijima, a to su sama djeca, treba im više terenske nastava, one u kojoj temu za učenje odrađuju u eksterijerima izvan školskih klupa.

Ova konstatacija ima potvrdu u nizu projekata koji su u školskim programima i koje učenici itekako brzo apsorbiraju kada nisu u samim klupama.

Pozitivni efekti

Upravo jedan od takvih projekata je u Imotskom, te u još nekim sredinama, izazvao vrlo pozitivne efekte, kako kod samih učenika, njihovih mentora, tako i kod promatrača koji su se slučajno ili s pozivom našli u prostoru realizacije takvih projekata.

Evo o čemu je riječ. Učenici imotske Osnovne škole “Josip Vergilij Perić” održali su pješačku turu u najstarijoj imotskoj ulici Ante Starčevića, nekada znanoj Pjaci, a turu su sami osmislili.

image
Braco Ćosić

U sličnom projektu, koji se i službeno zove “Jednom davno” već su sudjelovali i sa malim Imoćanima surađivali OŠ Trilj, te OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Ciste Velike, te CEDR-om iz Splita. Baš, primjerice u Cisti Velikoj učenici te škole kao predavači povijesti svoga mjesta izazvali su izuzetno pozitivne reakcije svojih sumještana.

Učenike je za pješačke ture pripremala licencirana turistička vodičica Mirjana Svaguša, a marketinški dio radionica održavao je Michael Freer. Tijekom tura učenici su promovirali proizvode svojih učeničkih zadruga, pa su posjetitelji, slučajni prolaznici, u Imotskom i turisti, imali priliku vidjeti njihove rukotvorine te kupnjom suvenira podržati njihov trud i rad.

- Jednom davno, tri škole iz dalmatinskog zaleđa udružile su se s lokalnom turističkom vodičicom kako bi organizirali tri jedinstvene pješačke ture koje ne samo da privlače i fasciniraju lokalne stanovnike, već i one koji dolaze izdaleka.

Vrijeme je da i vi postanete dio ove priče te vas pozivamo da dođete i saznate sve o ova tri vrlo posebna mjesta. Pješačke ture će voditi lokalni osnovnoškolci koji su razvili vlastite vještine pripovijedanja i sastavili najzanimljivije priče o svom mjestu - ističu organizatori.

- Sigurni smo da ćete otići s mnogim uspomenama, a ako poželite, moći ćete imati i opipljivi podsjetnik na vaše iskustvo te potaknuti učenike na buduća stvaranja. Naime, oni su unutar svojih učeničkih zadruga razvili jedinstvene suvenire koje ćete moći kupiti prije početka ture.

Njihovi suveniri su duboko ukorijenjeni u jedinstvenu lokalnu priču i duh mjesta, što znači da ćete imati priliku sa sobom ponijeti dio te priče i nagraditi njihov trud - poručili su organizatori.

Pješačke ture, rekosmo, održale su se u okviru projekta “Jednom davno” koji spaja poduzetništvo, pripovijedanje i bogatu kulturnu baštinu Dalmatinske zagore. Projekt provodi udruga CEDRA Split.

Umjetnost pripovijedanja

Cilj projekta je educirati učenike od 4. do 8. razreda iz partnerskih škola o važnosti marketinga u poslovanju, umjetnosti pripovijedanja i vještini kako to dvoje uspješno kombinirati. Također, cilj je poboljšati vidljivost i profitabilnost učeničkih zadruga partnerskih škola te povećati svijest o lokalnim povijesnim i kulturnim znamenitostima.

Projekt je sufinanciralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske na temelju provedenog Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024. iz sredstava Državnog proračuna za 2023.

Toliko o projektu, a evo samo i jedan eho sa održane pješačke ture učenika OŠ "Josip Vergilij Perić" iz Imotskog. Učenici, njih desetak, danima su radili na prikupljanju informacija o najstarijoj imotskoj ulici, bilo kod starijih Imoćana, bilo iz relativno očuvane literature.

Sve to radili su u maniri vrsnih turističkih vodiča, na nekoliko lokacija od same glavne vidilice Modrog jezera, pa do predivne secesijske građevine, obiteljske kuće Benzon na kraju te ulice, imotski učenici su ispripovijedali zapravo priču o jednom lijepom dijelu povijesti grada Imotskog.

image
Braco Ćosić

Zapravo, oni su pred javnošću otvorili danas u potpunosti zaboravljenu škrinju uspomena iz svoga grada o samim vrijednostima Modrog jezera, onim prirodnim, ali i onim zanimljivostima o kojima su tamo davno pričali njihovi preci, o vilama i vukodlacima, pa onda o vrijednostima koje je Imotskom ostavio poznati Šoltanin dr. Josip Mladinov.

On je svojom ostavštinom zadužio sve Imoćane i generacije koje dolaze. Cijela ta lijepa priča imala je detalje o obrtničkoj ulici koja siječe staru Pjacu gdje se na jednom mjestu nalazilo pet-šest zanatskih radnji starih Imoćana, priču o starom Betunu, srcu starog Imotskog, te konačno i kući Benzon koja i dan danas izaziva veliku pozornost turista.

Sve u svemu, ovakve učeničke pješačke ture trebale bi biti u svim našim lijepim dalmatinskim gradovima i gradićima i to upravo u režiji učenika, jer će sutra oni biti ti koji će i svojoj djeci i nekim drugim generacijama svjedočiti u riječi ljepote povijesti svojih mjesta. Stoga projekt “Jednom davno” zaslužuju sve pohvale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 01:24