StoryEditorOCM
ZagoraŽIVA TRADICIJA

Imotski se na Cvjetnicu vratio u biblijska vremena, ukazalo se 12 apostola, a ispred njih je Isus jahao na magarcu...

Piše Braco Ćosić
24. ožujka 2024. - 20:10

Imoćani, njihovi brojni prijatelji i gosti koji su upravo po tradiciji došli na Cvjetnu nedjelju u Grad na Gori, u Hrvatski Jeruzalem, sudjelovali su na obredu Cvjetnice.

Njih više od dvije tisuće krenuli su u procesiju ulicama Imotskoga nakon blagoslova maslinovih grančica na kojima su bile poznate Imotske tičice od smokove srčike, ukras koji su vrijedno danima radile prvenstveno Imoćanke, kako bi zadržale višestoljetnu tradiciju svoga grada i župe.

image
Braco Ćosić

Za križem, iza kojega su bila djeca sa palminim granama, hodalo je i dvanaest apostola, a ispred njih Isus Krist na magarcu. Bili su to svi sudionici 24. prikaza Živih slika Muke Isusove koja se u večernjim satima održala ulicama i trgovima Imotskog.

Procesiju i obrede blagoslova maslinovih grančica predvodio je mjesni župnik i gvardijan fra Zoran Kutleša uz svoju subraću fra Nedjeljka Šabića i Ivu Rastočića.

image
Braco Ćosić

Ulice Imotskog baš su podsjećale na Biblijski Jeruzalem. Ispred župne crkve djeca sa palminim granama napravila su špalir te polažući grane na zemlju ispred Isusa Krista, simbolično opisali njegov ulazak u Jeruzalem.

U župnoj crkvi misno slavlje predvodio je fra Zoran Kutleša, a nakon svečanog pjevanja Muke Kristove, koju je uz veliki mješoviti zbor župne crkve svetoga Franje predvodio po višegodišnjoj tradiciji Anđelko Nikolić.

image
Braco Ćosić

Mnoštvo vjernika, kako to priliči već pune 24 godine, a nakon blagoslova, uputilo se svojim domovima sa prijateljima i gostima na svečani objed, te su se nakon toga svi uputili u vrt Franjevačkog samostana, odakle su počeli prikazi Živih slika: Posljednjom večerom, Getsemanskim vrtom, suđenjem Isusu Kristu, njegovim križnim putem, sve do Imotske Golgote ispod tvrđave Topana, gdje je Isus bio razapet.
Zaista, veličanstven obred imotske Cvjetnice.

image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 01:02