StoryEditorOCM
ZagoraTRADICIONALNI IZLET

Imotski planinari ugostili 250 kolega iz cijele Dalmacije i BiH: ‘Sve je ovo priprema za naš veliki pothvat‘

Piše Josipa Rimac Vlajčić
2. travnja 2024. - 17:14

Poznato je da se iz imotskog kraja nitko nikad kući nije vratio gladan i žedan, a upravo toj činjenici su svjedočili i planinari iz cijele Dalmacije i BiH, njih gotovo 250.

Hrvatsko planinarsko društvo "Imotski" organiziralo je svoj tradicionalni izlet na Uskrsni ponedjeljak kroz kanjon Badnjevice i opet svoje goste, reći će uzvanici, oborili s nogu. Malo zbog umora i višesatnog pješačenja kroz zadivljujuću prirodu ovog dijela Imotske krajine, a puno više zbog iznimnog gostoprimstva kojim su se Imoćani još jednom iskazali.

image

Staza je u Registru planinarskih putova Hrvatskog planinarskog saveza

Josipa Rimac Vlajčić

Inače, ova staza kojom upravlja HPD "Imotski" je u Registru planinarskih putova Hrvatskog planinarskog saveza, a svakako vrijedi spomenuti da je i dio Geoparka Biokovo - Imotska jezera, koji je prije nekoliko dana uvršten u prestižnu obitelj UNESCO-ovih geoparkova.

Također, dio je i ekološke mreže "Natura 2000" na području Europske unije radi očuvanja bjelonogog raka, koji se još uvijek može pronaći u vodama atraktivnog kanjona. Sve ove informacije iz prve ruke čulo je više stotina planinara, čije su recenzije odmah na društvenim mrežama pokazale što misle o domaćinima.

Inače, upravo zbog svojih odličnih organizacijskih sposobnosti članovi društva su nedavno, nakon kandidature, dobili i domaćinstvo za organizaciju Dana planinara Hrvatske 2027. godine. Premda imaju tri godine "fore", Imoćani ništa ne prepuštaju slučaju, tvrdi Branimir Mikulić, predsjednik društva.

image
Josipa Rimac Vlajčić

- Ovo je treći put da na Uskrsni ponedjeljak organiziramo ovaj veliki izlet za naše članove i ostale prijatelje planinare. Zahtjevno je i na trenutke stresno, ali vrijedi svakog napora i truda kada vidimo ovoliki broj sretnih i zadovoljnih ljudi okupljenih na jednom mjestu.

Volimo da nam dolaze i mi rado idemo u goste, a sve ovo nam je i priprema za veliki pothvat koji nas očekuje za tri godine, organizaciju Dana planinara Hrvatske, kad slavimo i stotu godišnjicu našeg Društva. Ono što nas čini ovako dobrim domaćinima, prema ocjeni i procjeni naših prijatelja, najviše je stvar složnosti i zajedničkog rada članstva. Svatko ima svoja zaduženja, a svi zajedno pušemo u isti rog i guramo naprid!

Imotsko planinarsko društvo posljednjih je nekoliko godina doživjelo ekspanziju te sada broji oko dvjesto članova - školuju nove vodiče i markaciste, osnivaju sekcije, surađuju sa svim relevantnim institucijama i organizacijama grada i kako kažu, ima ih i starih i mladih, svih uvjerenja i zanimanja. Ali svi s istom zajedničkom misijom - planinariti srcem i pronositi ljubav prema penjanju.

Uz potporu i Turističke zajednice i pod budnim okom makarskih i splitskih HGSS-ovaca, sve je prošlo u sjajnoj atmosferi.

Uskoro imotski planinari nastupaju u organizaciji nove manifestacije, također tradicionalne, Noćnog uspona na Svetog Juru, koji je na rasporedu u srpnju, ali proletit će vrime, kažu, za čas.

A do tada, nabrojit će se tu još puno vrhova – jer Imoćani priznaju samo uspone, a padovi nisu u njihovom opisu posla. A na ljestvici odličnih planinarskih druženja upisuju još jedan bod, velik ko kuća, ma velik ko planina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 20:25