StoryEditor
Zagoraloša komunikacija

Imotski liječnici prozivaju KBC Split: Satima zovemo zbog naših pacijenata koje vam šaljemo, a vi nas omalovažavate!

9. travnja 2020. - 23:38
Tom Dubravec/Hanza media

Imotski je, nažalost, ispao iz kruga gradova naše županije u kojima još nema zaraženih koronavirusom. Dakako, nakon registriranog prvog slučaja uočava se prikrivena panika u gradu, pa i u Imotskoj krajini.

Stotinu i jedno pitanje, a malo odgovora. I nema ih tko dati. Javlja nam se jedan imotski liječnik koji ovih dana u ustanovi u kojoj radi uz iznimno opsežan posao ima još jedan problem koji, osim profesionalnog rada, remeti raspoloženje i izaziva ogorčenost i opravdanu ljutnju njega i njegovih kolega i u obiteljskoj medicini i u Jedinici hitne pomoći.

- Ja i moji kolege svjesni smo da i u ostalim sredinama, poput Splita, Solina, pa i Sinja, gdje je veći broj oboljelih, naši kolege, pa i epidemiolozi, infektolozi u KBC-u Split imaju posla preko glave. I nije Imotski i Imotska krajina sredina poput zlatnog teleta da sve oči zdravstvene struke sada budu uprte u nju, no želimo samo malo profesionalne pažnje i normalne telefonske komunikacije s odgovornim službama u KBC-u prilikom upućivanja pacijenata u Split.

Pitali smo razočaranog imotskog liječnika o čemu se radi.

– Ja bih samo da nam se u ovoj teškoj situaciji pokuša odgovoriti na nekoliko pitanja kako bismo znali je li obična komunikacija pravilo ili nekakav proizvoljni hir dežurnih kolega. Primjera radi, da bismo dobili epidemiologa ili infektologa, moramo iz Imotskog nazivati nekoliko sati za skrb o pacijentu kojega šaljemo. Ako nam netko može odgovoriti kako funkcionira respiratorni centar na Križinama i ostatak KBC-a na Firulama, ima li nesuglasica između tih dviju bolnica u trenutku prijama pacijenta, postoji li problem ili nesuglasice između epidemiologa i infektologa, komuniciraju li na normalnoj razini. Znam zašto ovo pitam, jer se ja i moji kolege svakodnevno susrećemo s odgovorima iz Splita. Ako i uspostavimo vezu, dobijemo vrlo odrješite odgovore s dozom omalovažavanja.

Pitam može li se ostvariti kontakt iz obiteljske medicine ili jedinice hitne s periferije županije i infektologa u Splitu u respiratornom centru i epidemiologa u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Pitam to jer je nama iz Imotskog gotovo nemoguće dobiti te stručnjake. Kojom srećom da ih ne moramo kontaktirati, no situacija je takva da u mnogim slučajevima moramo to radi preventivnog djelovanja. Ima li respiratorni centar problema u prijamu pacijenata? I ovo pitamo da se mi s dislociranog terena županije znamo postaviti. Mislim da ne tražimo neku prednost za imotske pacijente, nego jednostavno odgovore kako se postaviti – veli nam naš sugovornik koji je želio ostati anoniman.

Reakciju imotskih zdravstvenih djelatnika izazvala je i mogućnost otvaranja “korona-ambulante”, za koju, pokazalo se, nema uvjeta. Inicijativa je bila vrlo pozitivna, međutim, javio nam se jedan liječnik iz sustava Hitne medicine (podaci poznati redakciji) i, uz pohvale mladim imotskim liječnicima koji su se javili za rad u toj ambulanti, iznio svoje stajalište da su takve ambulante – nepotrebne.

- Ono što nam treba – rekao je – i što je korak u budućnost, a izvedivo je, brzo i učinkovito, jesu mobilni timovi Nazovimo ih kako god hoćemo, ali u njima bi, ako se baziramo na Zabiokovlje ili imotsko, makarsko ili neko drugo područje, trebali biti epidemiolog i vozač, ili još medicinska sestra. Dakako, s kompletnom zaštitnom opremom. 

Evo primjera. Ako neki pacijent koji kašlje i ima temperaturu dođe u tu ambulantu nakon što ga je naručio liječnik, taj liječnik ne može pacijentu reći ima li virus. On će ga pregledati, a ako nije dobro zaštićen, još će i sebe zaraziti, pa će taj liječnik zaraziti drugoga i tako redom, i poslat će ga u Split. Ta ambulanta nema smisla ako se ne uzima bris. A mobilni timovi su budućnost. Primjera radi, liječnik obiteljske medicine dobije poziv da njegov pacijent ima visoku temperaturu i kašlje.

Ako mu je sumnjiv, on će u dogovoru s našim epidemiologom uputiti mobilni tim do njega. I nema tu stotinu nalaza. Dođe epidemiolog ili njegova medicinska sestra sa zaštitnom opremom i uzmu bris od toga pacijenta, a cilj je da ne napusti svoju kuću ili stan. A recimo, ako njegov liječnik ocijeni da zbog toga što kašlje i ima temperaturu mora na rendgen, tu nastaje problem. Ako je zaražen, zarazit će i osoblje i sve oko sebe. Ovako mu se uzme bris, koji se pošalje u Split i ako sutra dođe negativan nalaz, taj pacijent može komotno ići na daljnje pretrage u ordinaciju, radiologu ili negdje drugdje – obrazlaže svoj prijedlog naš sugovornik.

Čini se vrlo jednostavno. U pitanju je oprema i malo organizacije. A to ljudi s terena ne mogu sami osigurati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 15:25