StoryEditor
Zagorafijaker stari

Imotska vatrogasna kočija bila je desetljećima zaboravljena, a za nekoliko dana će je, temeljito obnovljenu, kao glavnu zvijezdu povorke vući dresirani konji

Piše Braco Ćosić
28. srpnja 2021. - 12:37

 Za nekoliko dana imotski vatrogasci obilježit će dvije značajne obljetnice. Prva je 120. obljetnica vatrogastva u Imotskom i Imotskoj krajini, a druga je 70 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Imotski.

A naša zanimljiva priča vozi se na vatrogasnoj kočiji s pumpom za izbacivanje vode. Ali ta je kočija posebna jer su i ona i pumpa stare 120 godina. I još je "živa", upotrebljiva.

Davne 1901. godine, na inicijativu ondašnjeg agilnog gradonačelnika Josipa Tripala te imotskih dragovoljaca, osnovana je u Imotskom prva vatrogasna družina. Osnivanje vatrogasne družine poticale su i ondašnje austrijske vlasti kako bi osigurale pogone ondašnje poznate Režije duhana u Imotskom od mogućih požara.

Te iste godine, 20. veljače, zastupnik u Carevinskom vijeću Josip Vergil Perić, poznati borac za hrvatski jezik, intelektualac i političar, uspio je u Beču dobiti, uz ostalu vatrogasnu opremu za imotske vatrogasce, i tu kočiju i pumpu. Vergil Perić napisao je tako te godine gradonačelniku Tripalu: "Nabavljam i jednu štrcaljku najnovije vrste, do potrebe prenosiva i na ruke, sa dva otvora za štrcanje, potpuna. Njezina snaga, koliko može u nju vode donašati hidrophor, toliko neka ona može bacati. Visina izbačene vode do 30 metara."

A KAKO LI JE STIGLA...

I tako ta štrcaljka, kako se službeno pumpa zvala, krene iz Beča put Imotskog. Podaci kako je došla iz Beča i kojim prijevozom do Rijeke, nema. Zna se kako je u Rijeci ukrcana u neki brod koji ju je prenio do Splita. No, poznato je kako je dolaskom u Split za nju bio organiziran poseban prijevoz do Imotskog. Upregnuta je tako vatrogasna pumpa u konjsku zapregu i putovala je do Imotskog punih šest dana. Zapravo, ta pumpa i jest imala kopče za upregnuti konje koji bi je onda vodili na mjesto požara.

Dolaskom u Imotski, prema dostupnim povijesnim podacima, smještena je u sjevernu zgradu imotske Duhanske stanice. Koliko je puta sudjelovala u požarima ne samo u Režiji duhana, već i po Imotskom, nije poznato, no sada ide i zanimljiva priča o njezinoj daljnjoj sudbini. Poslije Drugog svjetskog rata, godinama zaboravljena vukla se po skladištima Duhanske stanice, da bi tamo šezdesetih godina prošlog stoljeća jedan zaposlenik bivše Duhanske stanice sasvim slučajno rekao tada 12-godišnjem Ivici Čelanu – sadašnjemu počasnom zapovjedniku DVD-a Imotski – kako je u jednom skladištu kočija za gašenje požara koju su tu davno donijeli iz Austrije.

image
Na kočiji je izvršena temeljita obnova
Braco Ćosić

Sedamdesetih godina ta ista kočija trebala je završiti u starom željezu u ondašnjoj otkupnoj stanici u Imotskom. Onda se u njezinu sudbinu uključio poznati imotski neimar i organizator pokladnih svečanosti Josip Braco Zen, te ju je uspio nekako ugrabiti gotovo napola izrazbijanu, osposobiti je da služi za potrebe imotskoga karnevala. Na kočiji je više od desetljeća u pokladnoj povorci sjedio glavni lik poklada Stari Bako. Sudbina kočije ide dalje.

SVE KAO ORIGINAL

Ostaje zapuštena na rubovima Modrog jezera, da bi, nažalost, završila i preko toga ruba, zaustavljena godinama u šipražju kod takozvane Velike Petrade. Tamo se u rujnu 1990. u ovu igru vraća Ivica Čelan, tada već poznati vatrogasac DVD-a Imotski. Zajedno s Dragom Bašićem i Petrom Brečićem, koji su također bili članovi DVD-a Imotski, te uz pomoć Bašićeva kamiona, izvlače napola uništenu kočiju te je tijekom cijeloga rata čuvaju ispred Vatrogasnog doma u Imotskom.

Početkom 2012. godine imotski vatrogasci, a posebno spomenuta četvorka aktivnih vatrogasaca društva, odlučili su obnoviti prvu vatrogasnu kočiju.

image
Kočija je stigla iz Beča u Split 1901. i bila svečano dočekana
Braco Ćosić

Boro Lončar, član DVD-a Imotski, uz pomoć Čelana radi na obnovi, Petar i Dragan pomažu i kočija nakon godinu i pol dana dobiva, zahvaljujući majstorskim rukama, svoj prvobitni izgled. Svaki i najmanji detalj koji je krasio kočiju iz 1901. godine obnovljen je. Obnovljeni su i originalni kotači, željezne opruge u kojima su se uprezali konji za vuču, hidraulična pumpa te ostali drveni dijelovi. Zaštićeni i uglancani i dandanas su svojevrsni ukras kočije, koja je i ponos svih članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Imotski.

Nakon kompletne obnove, kočija trenutačno stoji u suhim i urednim prostorima DVD-a Imotski. Ona će upregnuta s dresiranim konjima početkom kolovoza, kada se budu obilježavale spomenute obljetnice, biti i glavna zvijezda defilea svih živućih vatrogasaca DVD-a Imotski imotskim ulicama. Svjedočit će o jednoj lijepoj tradiciji u kojoj su imotski vatrogasci u bezbroj intervencija i ne samo po Imotskoj krajini spašavali ljude i njihovu imovinu od požara, ali i drugih elementarnih nepogoda. Njezin put dug 120 godina završit će u posebno izgrađenom ostakljenom prostoru uz sam Vatrogasni dom u Imotskom, gdje će za stalno biti na pogledu znatiželjnicima.

item - id = 1115942
related id = 0 -> 1125550
related id = 1 -> 1125374
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2021 02:03