StoryEditorOCM
ZagoraSUNCE U KLANCU

Imotska krajina postaje glavna hrvatska ‘elektrana‘: na dva državna zemljišta, površine gotovo 4 milijuna kvadrata, stižu krupna inozemna ulaganja. Evo što o svemu kažu mještani

Piše Braco Ćosić
7. prosinca 2022. - 14:00

Imotska krajina, po svemu sudeći, na velika vrata ulazi na energetsku kartu Hrvatske, jer će se struja početi proizvoditi i iz sunčeve energije.

Bogom dani resursi konačno će donositi korist kako u korištenju obnovljivih izvora, ali i kroz mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Istina, nešto se po tom pitanju pokrenulo s prvim vjetroelektranama, redom postavljenima po (sjevero)zapadnom dijelu Imotske krajine, ali čini se da će novi projekt u okolici Prološca biti ono što će se itekako isplatiti.

Prvi administrativni korak upravo je napravljen, jer je Ministarstvo gospodarstva objavilo natječaj za izdavanje energetskog odobrenja za sunčanu elektranu na području općine Proložac, i to na lokalitetu zvanom Klanac koji se nalazi u sklopu katastarskih općina Ričice i Postranje.

Ukupna površina dviju državnih parcela na kojima se planira postavljanje "solara" iznosi čak 3,7 milijuna četvornih metara, a na njihovim dijelovima niknut će velika "tvornica" struje.uz pomoć solarnih panela. Postrojenje će se nalaziti na predjelu Klanac, na samom ulazu u prelijepu kotlinu u kojoj je i umjetno Zeleno jezero jezero pokraja Ričica, što će tom dijelu imotske okolice donijeti i više od same sunčeve energije.

- To je velika stvar ne samo za našu općinu, već i za cijelu Imotsku krajinu. Upravo taj dio naše općine između ulaska u kanjon Ričice sa sjeverne strane i dalje prema jugu, odnosno prema Prološkom blatu praktički uvijek je, kako mi kažemo, u pranćioku. Dakle, prostor je prepun sunca i mislim da je upravo to izvrsna lokacija za postavljanje panela.

image

Lokacija na kojoj će se graditi sunčeva elektrana kod Ričica

Braco Ćosić

Osluhnuo sam i reakcije stanovnika cijele naše općine i svi su vrlo zadovoljni tom lokacijom. Sada je svakako i na nama da vidimo koliko će sve to koristiti našoj poslovnoj zoni koja je predviđena u neposrednoj blizini lokacije buduće elektrane. Prostor poslovne zone već je velikim dijelom i infrastrukturno riješen, pa bi struja iz takvog izvora bila daleko pristupačnija i jeftinija našim potencijalnim korisnicima - kaže Mate Lasić (HDZ), načelnik općine Proložac.

I stanovnici zaselka Knezovići, koji su i najbliže lokaciji buduće sunčane elektrane, čuvši da će se u neposrednoj blizini njihovih kuća, sa zapadne strane Klanca, postavljati paneli, bili su prilično zadovoljni.

- Svakako da nam je drago, jer to ni u čemu neće poremetiti prirodnu ravnotežu u ekološki čistom okružju, a nadamo se da će se u tom ogromnom kompleksu možda otvoriti i neko novo radno mjesto. Tko zna, možda nam i struja bude jeftinija - ističu naši sugovornici iz Knezovića.

Na objavljeno nadmetanje resorne administracije mogu se javiti tvrtke i obrti s područja cijele Europske unije, a otvaranje pristiglih ponuda bit će 20. prosinca u zagrebačkom sjedištu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 17:40