StoryEditorOCM
ZagoraKOMUNALNA POLITIKA

Imoćanima uskoro prijeti val poskupljenja, ogromni gubici dolaze na naplatu, cijena vode mogla bi šokirati građane

Piše Braco Ćosić
31. siječnja 2023. - 15:24

Vodovodna mreža u Imotskoj krajini, od Biorina i Dobranja na zapadnom dijelu, preko Šestanovca na južnom, do Slivna i Rašćana na (jugo)istoku, duga je čak 800 kilometara.

Osim činjenice da je 80 posto sustava položeno na brdovitom i stjenovitom terenu, gotovo nepristupačnom, treba reći da 98 posto Imoćana pije vodu s izvorišta rijeke Vrljike. Upravo u tu mrežu tijekom minulih desetljeća ulagan je ogroman novac, a cjevovodi po gradu Imotskom i njegovom bližem okruženju su stari i više od 70 godina.

U svemu tome treba tražiti i dobar dio uzroka velikih gubitaka na mreži, jer se iz opskrbnog sustava izgubi između 50 i 80 posto zahvaćene vode na vodocrpilištu Opačac. Po tome je tvrtka "Vodovod Imotske krajine" koja skrbi o toj ogromnoj mreži među negativnim rekorderima u Hrvatskoj.

Upravo je u tijeku veliki projekt izgradnje vodoopskrbne i kanalizacijske mreže koji bi trebao popraviti stravičnu sliku gubitaka na području grada Imotskog i Općine Proložac, ali oni će, prema tvrdnjama stručnjaka, i dalje biti razmjerno veliki. Sada je iskrsnuo novi problem, onaj koji se neposredno tiče građana i njihovih kućnih proračuna.

Zbog povećanja cijene električne energije kojom se napajaju vodocrpilišta i brojni dijelovi sustava, "Vodovod Imotske krajine", koji je taj trošak godišnje plaćao oko 600 tisuća eura, dobio je račun na više od 1,2 milijuna eura. Pri tome je cijena vode ostala ista.

Lako je vodu isporučiti malom broju potrošača koji žive i posluju neposredno uz rub Imotskog polja, ali taj je posao znatno zahtjevniji već od samoga grada Imotskog gdje se nalazi najveći dio korisnika, da ne govorimo o velikom dijelu općina Podbablje, Zagvozd, Lokvičići i dijelom Zmijavaca, pa područjima Prološca, Ciste Provo i Lovreća. Za svakog korisnika na tom području voda se prepumpava, jer slobodnoga pada - nema.

I normalno, šuška se o poskupljenju, što bi izazvalo negodovanje potrošača. Budući da u Skupštini "Vodovoda" redom sjede čelni ljudi Grada Imotskog i osam okolnih općina, te predstavnik Općine Šestanovac, svi su u situaciji da proalaze rješenja. Država je trenutno fiksirala cijene energenata i subvencionira plaćanje troška električne energije, ali kada se to "skine", bit će problema.

image

Vodocrpilište u Glavini Donjoj

Braco Ćosić

Treba napomenuti da će "višak" duga od oko 600 tiruća eura koji se treba podmiriti HEP-u, u ratama platiti opet građani posredstvom lokalnih proračuna. Gradsko vijeće Imotskog održalo je tematsku sjednicu s jedinom točkom dnevnoga reda koja se ticala poslovanja "Vodovoda Imotske krajine".

I onda su revni gradski vijećnici, prvenstveno oni iz oporbenih redova, iskoristili priliku da zatraže sva objašnjenja od Luke Ćorića, direktora "Vodovoda", a zanimalo ih je kako se i koliko troši voda, kako ide naplata, utužuju li se dužnici, što je s alternativnim izvorištima u BiH i kako od njih slobodnim padom dobivati daleko jeftiniju vodu.

Čelnika komunalne tvrtke pitalo se i što se radi po pitanju otkrivanja onih koji kradu vodu ili imaju skrivene mreže opskrbe s gradskog vodovoda. O bitnim temama sa sjednice bilo je vrlo malo riječi, odnosno odgovora na pitanje što dalje, kako i na koji način suočiti se s možebitno već sutra podignutoj cijeni električne energije, a time i vode.

Bože Ćubić (HDZ), načelnik Općine Cista Provo, pokušao u ime osnivača "Vodovoda" problem usmjeriti gdje mu je mjesto.

- Sada općine i Grad Imotski, koji ima najveći udjel u vlasništvu tvrtke, uredno plaćaju troškove "Vodovoda" opterećujući svoje ionako male proračune. Svi se moramo okrenuti pokušaju iznalaženja rješenja. Gubici vode dijelom će se rješiti s dva programa. Prvi je kvalitetna provedba projekta Aglomeracije u Imotskom kao području s najvećim brojem potrošaća, a zatim i u općini Proložac, gdje bi se gubici smanjili čak ispod 50 posto što bi donijelo velike uštede.

Drugi dio se provodi na rubnim dijelovima vodovodne mreže, a to su općine Zagvozd, Cista Provo i Lovreć, gdje je uveden program "Hrvatskih voda" za detekciju gubitaka i brzom saniranju ispusta vode iz vodovodne mreže - ustvrdio je Ćubić.

Na tematskoj sjednici donesen je zaključak koji glasi:

- Nalaže se članu Skupštine da predloži Skupštini "Vodovoda Imotske krajine" provođenje revizije ukupnog poslovanja od zadnje obavljene revizije i zatraži koji su zaključci zadnje revizije ispoštivani, a koji nisu, te da se javno objave gubitci vode prema osnivačima.

- Dakako da ćemo uredno prezentirati sve ono što traže vijećnici, no nama ostaje i dalje da svi skupa radimo na rješavanju problema, a to je da cijenom vode ne remetimo proračun naših sugrađana - kazao je direktor Ćorić.

No, nakon svega, ostaje otvoreno pitanje što će biti nakon 1. travnja kada država ukine fiksne cijene struje, hoće li nastati plimni val poskupljenja, a s njim i problemi u "Vodovodu Imotske krajine". Prema onome što se moglo iščitati između redaka tematske sjednice, kako u raspravama svih vijećnika, tako i članova Skupštine tvrtke, komunalci bi trebali što prije zasukati rukave i početi rješavati neke probleme u svojoj nadležnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 00:14