StoryEditor
Zagoramjesecima bez kiše

Imoćani zabrinuti, nivo vode u Modrom jezeru pao na svega dva metra i uskoro bi moglo presušiti!

9. kolovoza 2020. - 22:02
Modro jezeroBraco Ćosić

Mjeseci bez obilne kiše uzrokom su pojave koja je zabrinula mnoge Imoćane. Još nije ni polovica kolovoza, a nivo vode u Modrom jezeru svega je dva metra i to na onom najdubljem dijelu jezera. Dapače, dijelovi dna jezera već su suhi. Ovakva situacija s malom količinom vode početkom kolovoza odavno se ne pamti.

I sezona kupanja ovoga ljeta bila je maksimalno skraćena, ponajprije zbog nedostatka vode, situacije s koronom, tako da ni približna nije prethodnim godinama.

Ako se nastavi trend suhog vremena dobri poznavatelji prilika u Modrom jezeru očekuju da bi se već početkom rujna  osušilo cijelo dno jezera. Za dolazak većih količina vode sigurno će trebati dobre i obilne kiše i to u kontinuitetu od najmanje tjedan dana.

A takva prognoza baš i nije izgledna. Ako se ostvare predviđanja i jezero u kompletu presuši početkom rujna, tradicionalna nogometna utakmica Vilenjaka i Vukodlaka mogla bi se odigrati sredinom rujna što bi bio svojevrsni događaj. Do sada su se nogometne utakmice na dnu presušenog jezera igrale tek krajem rujna, a ponajviše sredinom listopada.

Ono zanimljivo svakako je i činjenica da se i pored iznimno male količine vode još uvijek nađe upornih ljubitelja jezera koji se kupaju. A voda je čista, bistra i prozirna.

 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 22:05