StoryEditorOCM
Zagoraprirodni prirast

Imoćani mjerama potiču mlade obitelji: za novorođene daju i po 50 tisuća kuna, a osigurali su i potpore za adaptaciju kuća

Piše Ž. R.
24. kolovoza 2020. - 23:32
Grad Imotski prilagodio je mjere svakoj skupini građana, veli gradonačelnik Ivan BudalićZvonimir Barišin/HANZA MEDIA

Imotski je jedan od samo deset gradova koji su lani imali pozitivan prirodnih prirast. Sedam je bilo više rođenih nego umrlih u 2019. godini. Prema relativnom pokazatelju lani je bio osmi s 0,07 posto prirodnog prirasta u odnosu na broj stanovnika. Među gradovima je koji daju najveće naknade za bebe, mladima pomažu u adaptaciji kuća, obnovili su vrtić i sufinanciraju smještaj, maturantima poklanjaju laptope…

"Mladi i obitelj temelj su naše zajednice i preduvjet za daljnji rast i razvoj. Upravo iz tog razloga poticanje mladih da osnuju obitelj u Imotskom bio je jedan od naših fokusa u posljednje tri godine. Mladi moraju znati da imaju podršku svoje zajednice, zato smo kroz niz mjera pokazali da će im Grad biti partner na tom putu. Grad Imotski ima naknadu za novorođenčad, koja je među najvećima u Hrvatskoj. Tako smo za sve roditelje osigurali 10. 000 kuna za prvo dijete u obitelji, onima s dvoje djece osigurali smo 20.000 kuna, a za treće i svako iduće 50.000 kuna. Osim toga, osigurali smo sredstva kako bismo mladim obiteljima pomogli u adaptaciji kuća. Obnovili smo dječji vrtić kako bi naši najmlađi imali sigurno i bezbrižno djetinjstvo.

Sufinanciranje vrtića

Moram istaknuti kako roditelji plaćaju 50 posto vrtićke naknade za drugo dijete, a za treće i svako iduće dijete boravak u vrtiću je potpuno besplatan.

Iako su počeci uvijek najteži, naš je cilj bio pratiti naše sugrađane tijekom cijelog života, zato smo osmislili niz mjera koje su prilagođene različitim dobnim skupinama. Pa smo se tako svrstali i među deset gradova u Hrvatskoj koji najviše izdvajaju za obrazovanje. Našim studentima i učenicima sufinanciramo troškove prijevoza. Svake godine maturantima poklanjamo laptope, za što izdvajamo 200.000 kuna.

Djeca imaju osiguran produženi boravak u školi, kako bi imali potrebnu pažnju i sigurnost dok roditelji rade. Svi studenti primaju gradsku potporu, a onim najboljima osigurali smo dodatne potpore kojima nagrađujemo njihov trud i rad. Osiguravamo besplatne radne bilježnice i likovne mape za sve naše osnovnoškolce. Ali nismo zaboravili ni na naše umirovljenike, njima isplaćujemo božićnice i uskrsnice kako bismo im izravno pomogli, ali i pokazali zahvalnost za sve što su napravili i što su nas naučili.

Vjerujem da kada se trudite pratiti potrebe svih građana, kada prilagodite mjere svakoj skupini građana, da dobri rezultati ne mogu izostati. Vjerujem da smo na dobrom putu, to pokazuju i brojni odlični rezultati koje smo postigli, a ovo su samo neki od njih", kaže gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 07:51