StoryEditorOCM
ZagoraPLAČ ZA JASLICAMA

Imoćani ispalili na politička obećanja: ‘Obećavaju nam vrtić, a za našu djecu već tri godine nema mjesta za upis!?‘

Piše Mia Sesartić
4. svibnja 2023. - 16:28

Županijski vijećnik Toni Garac (HSLS) alarmirao je javnost o problemu upisa u predškolsku ustanovu "Imotski" za djecu koja imaju prebivalište na području Općine Proložac.

Prema njegovim riječima, Upravno vijeće te institucije donijelo je odluku da se mališani s područja općine smiju upisati samo u područni vrtić u Prološcu Donjem gdje postoje samo dvije odgojne skupine sa šestosatnim programom.

- Općina Proložac i Grad Imotski su suosnivači predškolske ustanove "Imotski", s tim da naša općina ima 12 posto financijskog udjela. Prema tom sporazumu postoje i određene kvote upisa s obzirom na udio u sufinanciranju.

Zadnje tri godine je evidentan problem upisa u vrtiće, posebno u jasličnu skupinu, a ove godine ponovno neće biti mjesta za jasličare, sudeći po sadašnjoj situaciji. Nije mi jasno da se tri godine ne može riješiti ova situacija kako bi se sva djeca upisala.

Potrebno je formirati novu jasličnu skupinu i zaposliti dvije odgojiteljice, prostora ima, odgojitelja na burzi ima... Putem Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade na godišnjoj razini postoje natječaji na koje se općine i gradovi mogu natjecati za sredstva koja pomažu fiskalnu održivost vrtića. Država, naime, daje pomoć za plaće "tetama".

Također, tu je i moj amandman iz prosinca prošle godine kojim je Županija splitsko-dalmatinska napravila presedan, jer iako nije osnivač vrtića, osigurala je u proračunu financijsku pomoć za plaće odgojiteljima za slabo razvijene lokalne sredine, kao što je to slučaj s našom općinom – kaže županijski vijećnik iz Prološca.

image

Toni Garac (HSLS), županijski vijećnik iz Prološca i roditelj vrtićkog djeteta

Duje Klarić/Cropix

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju svi su se zabili u rovove i na popuštaju, umjesto da "pod hitno sjednu za stol i dogovore model financiranja te iskoriste svu spomenutu pomoć koja se nudi, kako ne bi ispaštala djeca i roditelji".

- Da sam načelnik općine i da smatram da drugi osnivač vrtića krši moja prava, moja dužnost i obveza je štititi moje građane, u ovom slučaju djecu i roditelje, ne bih dao suglasnost za raspisivanje natječaja u vrtiće pod ovakvim kriterijima. Ako načelnik Lasić ove godine za razliku od prošlih to i učini i u meni će imati veliku podršku.

To je naše pravo kao osnivača da ne damo suglasnost na taj natječaj. Ako se trebamo sudski goniti, gonit ćemo se, ako je to na stvari.

Budući da sam ovdje u dvojakoj ulozi, kao županijski vijećnik i roditelj, iskoristit ću svoje pravo i angažirat ću pravnu pomoć, ako to neće učiniti drugi roditelji. Pravnim putem ću pokušati osporiti pravnu odluku Upravnog vijeća koja je diskriminacijska, protivna je novom Zakonu o predškolskom odgoju koji izričito kaže da su općine dužne, ako ga nemaju na svojem području, osigurati vrtić u najbližoj općini ili gradu - ističe Garac.

Prozvani Mate Lasić (HDZ) načelnik Općine Proložac, potvrđuje da im nedostaje vrtićkih kapaciteta, ali kako su pred rješavanjem tog problema.

- Desetak godina smo bili općina koja je upisivala svu djecu koja su se prijavila. Otvaranjem tunela "Sveti Ilija" zadnjih godina povećale su se mogućnosti zapošljavanja i broj roditelja koji rade, a time i više djece u vrtićima - kaže načelnik dodajući kako im ove godine ne nedostaje tako mjesta samo u jaslicama već i u drugim programima, poput desetosatnog.

image

Mate Lasić (HDZ), načelnik Općine Proložac

Nikola Vilić/Cropix

- Desetak nam mjesta nedotaje za jaslice i petnaestak za ostale programe. U vrtiću ima oko 75 djece, a trebalo bi nam, dakle, ukupno oko sto mjesta - naglašava Lasić i dodaje kako je protekle predškolske godine 11 djece s područja Općine Proložac, nažalost, ostalo bez mjesta u vrtiću.

- Zato smo pronašli prostor u Imotskom koji bismo opremili za te potrebe. To ćemo inače riješiti svojim sredstvima. Rješavamo dokumentaciju i sve što je potrebno. Ako to uspijemo, nadamo da ćemo njegovim otvaranjem riješiti sve potrebe za upisima.

Imali smo dvaput i tematsku sjednicu Općinskog vijeća vezanu uz vrtiće, a upoznao sam i vijećnike o mogućnosti ovog prostora koji bismo uredili. Na Vijeću se raspravljalo i o formiranju naše vlastite vrtićke ustanove i prijavi za sredstva za novi vrtić putem Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Pravomoćnu lokacijsku dozvolu za izgradnju novog vrtića imamo i predali smo zahtjev za ishođenje građevinske dozvole - poručuje načelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 02:07