StoryEditor
Zagorakomentar

I ako dođe do ukidanja ili spajanja općina, Zadvarje će bez sumnje biti poželjna udavača s velikim mirazom

13. kolovoza 2020. - 08:23
Zvonimir Barišin/Hanza media

Još prije sedam godina Europska komisija sugerirala je Hrvatskoj smanjenje broja općina i gradova jer je procijenila da je 429 općina i 127 gradova previše te da su obzirom na trošak koji proizvode, jednostavno neučinkoviti.

U takvom scenariju razmišljalo se i prije deset godina kada se "ozbiljno" razmišljalo o paketu novih mjera racionalizacije državne uprave, a vrlo šturo se govorilo i o tobožnjem smanjenju jedinica lokalne samouprave. Međutim, iako gutaju golem novac, općinari su i dalje ostali nedodirljivi.

Na tom tragu Vlada RH nakon ljetne stanke, po tko zna koji put, ozbiljno razmišlja o smanjenju broja lokalnih dužnosnika za upola, dvadesetak posto manje vijećnika i manjem broju općina.

Takvu odluku "pogurao" je i koronavirus, budući da su lokalne jedinice ostale bez značajnog dijela poreznih prihoda i nameta, pa će im i proračuni biti znatno manji.

Najavljene reforme odmah su izazvale nagađanja tko se nalazi na listi za odstrel. Po kojim će se to kriterijima odlučivati tko i zašto bi opstao, a tko si ti koji će otići u ropotarnicu povijesti.

U Zadvarju, malenoj zabiokovskoj općini, ne strahuju od takvog scenarija.

Možda jesu među manjim općinama sa tek tristotinjak stanovnika, godišnji općinski proračun dobrano prelazi dva milijuna kuna izvornih sredstava odnosno sedam tisuća kuna po glavi stanovnika.

U odnosu na njihove susjede odnosno brojno stanje zaposlenika čiji su proračuni uglavnom namijenjeni njima samima, u zadvarskoj upravi tek radi dvoje djelatnika i pročelnica na pola radnog vremena za što se izdvaja tek 12 posto proračunskog novca i nema sumnje da se radi o općini s pozitivnim financijskim indikatorima.

U brojnim općinama Dalmatinske zagore živi uglavnom staračko stanovništvo, pa nema privredne aktivnosti, pa tako ni novca u mjesnim proračunima.

Za svaki ozbiljniji zahvat potrebno je posegnuti za županijskom ili državnom kasom.

Zadvarjane ne brinu takvi problemi. Uglavnom se radi o mlađem, radno sposobnom stanovništvu sa velikim potencijalom.

U zadnjih nekoliko godina cijelo je mjesto kako vizualno, tako i infrastrukturno uglavnom uređeno vlastitim sredstvima i rijetko kada posežu za novcima šire društvene zajednice što je preduvjet opstanka Grada na kamenu.

Financiranje izgradnje i održavanje komunalne infrastrukture, zbrinjavanje vrtićke djece, osiguravanje zdravstvene zaštite, osnovnoškolsko obrazovanje i neke druge javne poslove koje po zakonu treba osigurati općina ili grad, preduvjet je koji Zadvarjani nesumnjivo zadovoljavaju.

Mjesto je to u čijoj je poslovnoj zoni posao našlo i pedesetak djelatnika, a isto toliko se namjerava zaposliti u novim pogonima u izgradnji.

Sve su to argumenti koji ruše negativne aluzije o opstanku Zadvarja kao općine.

I ako dođe do pitanja njihova egzistiranja kao samostalne jedinice lokalne samouprave, Zadvarje će bez sumnje biti poželjna udavača s velikim mirazom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

09. listopad 2020 06:46