StoryEditorOCM
ZagoraAFERA TRESE GRAD

HDZ-ova vlast u Imotskom prije 27 godina prodala je privatna zemljišta kao gradska, sadašnja vlast mora vlasnike obeštetiti s 2,5 milijuna kuna, ugrožene su plaće za vrtiće, vatrogasce i činovnike

Piše Braco Ćosić
24. ožujka 2022. - 15:06
'U vrijeme početka izgradnje tužitelji nisu bili uknjiženi kao suvlasnici zemljišnih čestica', tvrde gradski ociBraco Ćosić

U Imotskom je nakon točno 27 godina sudskim putem završio spor koji će dobro uzdrmati ovogodišnji gradski proračun.

Lokalna vlast izgubila je proces koji su svojom tužbom inicirali vlasnici zemljišta na predjelu Bage u sjevernom dijelu grada na čijim su parcelama izgrađene zgrade za obitelji stradalnika Domovinskog rata. Grad nakon odluke Vrhovnog suda treba vlasnicima terena vratiti iznos koji je s kamatama i sudskim troškovima dosegao vrijednost od oko 2,5 milijuna kuna.

Aktualna garnitura HDZ-ove vlasti mora na temelju presude vratiti građanima ono što su njihovi prethodnici iz iste stranke bespravno napravili davne 1995. godine. Kako nam je 27-godišnje sudsko prepucavanje slikovito opisao odvjetnik Boris Rebić iz Imotskog koji je cijelo vrijeme zastupao obitelji Bage, sporovi su se odvijali ovako:

image

Nakon nedovršenosti i propadanja, ključevi stanova u istočnom dijelu naselja podijeljeni su prije nekoliko godina

Braco Ćosić

- Županijski sud presudu ukida, Općinski sud u Imotskom ponovno dosuđuje, Županijski presudu preinačuje, Vrhovni sud ukida presudu Županijskog suda i vraća mu je, te biva ukinuta, a imotski sud ponovno donosi odluku u korist mojih klijenata.

Međutim, Županijski sud ponovno je preinačio nižestupanjsku presudu, Vrhovni sud je ukinuo županijsku presudu i još jednom je vratio Županijskom sudu. I evo, nakon punih 27 godina, Županijski sud priznaje stav Vrhovnog suda.

To je sažetak svega, a da bih vam detaljizirao presudu po presudu, žalbu po žalbu i reviziju po reviziju, sigurno bi vam trebalo nekoliko izdanja "Slobodne". Zato je zaključak jedan i jedini: Grad Imotski vraća samo ono što je bespravno naplatio 1995. godine kada je tvrtki koja je započela graditi zgrade na tom zemljištu bespravno prodao zemljište površine veće od osam tisuća kvadrata.

Dakle, presudom je potvrđeno da je tadašnja HDZ-ova vlast u imotskom prije 27 godina prodala tuđe parcele privatnoj tvrtki kako bi ona počela graditi stanove za stradalnike Domovinskog rata, vjerojatno smatrajući iz samo njima znanih razloga da je to zemljište koje se tituliralo kao "narodna muša" - gradsko.

Međutim, to nije bio javni teren nego privatni. Dakako, tada odmah reagirali mještani Baga, posebno oni koji su smatrali da je to njihovo vlasništvo, što su aktualnom presudom i dokazali.

Sjećamo se tadašnjih prosvjeda tijekom kojih su morali intervenirati i vojni policajci. U međuvremenu je dio objekata izgrađen, a u stanove su se uselile obitelji poginulih branitelja i invalida Domovinskog rata.

Onda je u drugoj fazi gradnja prestala i poludovršene zgrade stajali su godinama da bi se radovi reaktivirali prije nekoliko godina kada su i dovršeni uz pomoć Ministarstva branitelja, te su stanarima podijeljeni i ključevi svojih prostora. Vlasnici zemljišta na kojima je izgrađeno naselje sada očekuju da im se uredno vrati novac koji je Grad naplatio od prodaje - njihove imovine.

image

'U vrijeme početka izgradnje tužitelji nisu bili uknjiženi kao suvlasnici zemljišnih čestica', tvrde gradski oci

Braco Ćosić

Presuda Vrhovnog suda, potpuno očekivano, poremetila je realizaciju ovogodišnjega gradskog proračuna. Za svoje plaće strepe zaposlenici dječjeg vrtića, Javne vatrogasne postrojbe i djelatnici gradske uprave, ali mogu biti ugrožena i davanja za studente, rodiljne nadoknade i sve ono što se novcem građana i gospodarstvenika financira posredstvom proračuna.

Ipak, vjeruje se da će se pronaći rješenje u obročnoj isplati oštećenih vlasnika parcela, naravno, ako oni uopće pristanu na tu opciju. To bi vlasti na čelu s gradonačelnikom Ivanom Budalićem (HDZ) omogućilo da "dođe do daha". Lokalna vlast se oglasila priopćenjem:

- Grad Imotski zaprimio je presudu Županijskog suda u Splitu kojom je, nakon prvobitne odluke u korist Grada i provedene revizije pred Vrhovnim sudom, prihvaćena prvostupanjska presuda Općinskog suda u Imotskom za isplatu 1,19 milijuna kuna sa zakonskom zateznom kamatom od 2016. godine do isplate, uvećano za sudske troškove, na ime naknade štete za oduzete katastarske čestice na području katastarske općine Imotski – Glavina, u svrhu izgradnje stanova za ratne vojne invalide i obitelji sudionika Domovinskog rata.

image

Gradonačelnik Ivan Budalić (HDZ)

Duje Klarić/Cropix

Predmetna presuda je rezultat dugogodišnjeg sudskog spora pokrenutog od strane građana, a želimo istaknuti da prilikom početka izgradnje tužitelji nisu bili uknjiženi kao suvlasnici zemljišnih čestica. Podsjećamo kako je Grad zajedničkim snagama i uz financijsku potporu Ministarstva branitelja nakon više od 25 godina, upravo na predmetnim česticama uspio krajem 2020. godine dovršiti infrastrukturni projekt i osigurati 24 stana za stambeno zbrinjavanje naših branitelja i obitelji sudionika Domovinskog rata.

U realizaciju gradnje stanova za branitelje, Grad je do sada investirao više dva milijuna kuna, a isplatom proračunskih sredstava po zaprimljenoj presudi povećat će se izdaci Grada. Grad je u proteklom razdoblju ulagao velike napore u rješavanje dugogodišnjih sporova koji su rezultirali stvaranjem obveza većih od 50 milijuna kuna, te su se uspješnim reguliranjem i povratom dugova, stvorile pretpostavke za apliciranje na EU-ove natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava za realizaciju i provedbu projekata.Iako će zaprimljena presuda imati značajan utjecaj na nastavak realiziranja proračuna, Grad će usprkos svemu ustrajati u realizaciji započetih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 15:05