StoryEditor
Zagoratko će nas liječiti?

Gradu nedostaje liječnika, ali student medicine ne može do stipendije. Javio nam se ogorčeni roditelj: ‘U drugim sredinama budući doktori imaju sve privilegije...‘

Piše Mate Primorac
11. svibnja 2022. - 11:11

Vrgorska ispostava Doma zdravlja vapi za novim liječnicima, dobar dio vrgorskih liječnika je pred mirovinom, a novi mladi kadrovi su rijetkost. Ima ih, no, rijetki ostaju u Tinovu gradu, pored toga Vrgorčani uglavnom preferiraju druge studije.

Stoga se postavlja pitanje kako će vrgorska ispostava Doma zdravlja izgledati za 7-8 godina? Razmišlja li netko o tome, tko će liječiti preostale stanovnike Vrgorske krajine koji žive u 27 mjesnih odbora raštrkani od visokih brda i planina, do polja i rijeka.

Prema ovoj priči malo tko o tome razmišlja, Grad Vrgorac ove godine podijelio je 30 stipendija, 24 studentske i šest učeničkih. Kriteriji za dobit stipendije bili su: opći uspjeh, deficitarna zanimanja i materijalni status. Gradska stipendija iznosi 750 kuna mjesečno, a devet ih je predviđeno za opći uspjeh, kao i za studente slabijeg imovnog stanja, no samo četiri za deficitarna zanimanja. A u deficitarna zanimanja spadaju prema kriterijima: medicina, medicinska biokemija, farmacija, informatika, elektrotehnika, računarstvo, strojarstvo, građevina, fizika, matematika, bibliotekarstvo, hotelijerstvo i turizam, psihologija, logopedija, etnolog, kustos...

Zanimljivo je, istaknuti da je praksa dosad bila da se objave imena i prezimena svih studenata koji su dobili stipendije, a od ove akademske godine studenti dobitnici zavedeni su pod šiframa, odnosno brojevima. Stoga je to kod mnogih pobudilo sumnju. S jednom takvom pričom javio nam se jedan roditelj, čiji je sin student četvrte godine medicine.

- Moj sin odlučio se prijaviti za gradsku stipendiju pod naznakom za deficitarna zanimanja, jer je smatrao da će prije tu dobiti stipendiju, nego pod općim uspjehom. Redovno daje godinu za godinom na Medicinskom fakultetu, no nije uspio dobiti stipendiju. Međutim, očito u Vrgorcu nemaju sluha za buduće liječnike i koga žele imati u gradu. Kako sam dosad školovao svoje dijete tako ću nastaviti i dalje, neće nas spasiti tih 750 kuna. Ali, tako bi bilo da mu i trebaju. Zašto nisu objavili ove godine imena i prezimena svih studenata koji su dobili stipendiju, nego to skrivaju pod šiframa?! Gledao sam malo natječaje po drugim gradovima, npr. u Metkoviću i Pločama studenti još imaju imena, za razliku od naših. U drugim gradovima budući liječnici imaju sve beneficije, od besplatnog prijevoza pa nadalje, a u Vrgorcu ne mogu doći ni do gradske stipendije - požalio nam se ovaj roditelj, koji je želio ipak da sve ostane u domeni anonimnosti, jer ne želi obilježiti svoje dijete u maloj sredini.

Kontaktirali smo i vrgorskog gradonačelnika Milu Hercega, da nam objasni ovaj slučaj.

- Moram vam odmah reći da ja ne odlučujem o stipendijama, nego stručno povjerenstvo. Ja odlučujem samo o okviru koliko će se novaca izdvojiti za stipendije, a ostalo je sve na povjerenstvu. Nismo muljali ništa sa stipendijama, nego je bila preporuka inspekcije koja nas je posjetila prošle godine da idemo za zaštitom osobnih podatak pod brojevima, zato smo krenuli sa šiframa- kazao nam je Herceg u startu i rekao da će se javiti, nakon što provjeri sa svojim službama zašto ovaj student nije dobio stipendiju. I nakon nešto više od pola sata, nazvao nas je.

- Momak je imao prosjek 3,6 u deficitarnim zanimanjima, drugi su imali bolji prosjek i dobili su stipendije, nije imao dodatnih bodova. Možemo što vi kažete dogodine prošiti broj stipendija za deficitarna zanimanja na šest ili osam kako nitko ne bih bio zakinut. Meni je stvarno žao momka, ali takvi su kriteriji bili i sve je odrađeno prema propisima. Moram isto tako istaknuti da smo mi ispred gradske uprave poslali dopis prema određenim institucijama i ustanovama koji su im kadrovi deficitarni, samo su škole odgovorile, a iz Doma zdravlja nitko - zaključio je Herceg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2022 22:46