StoryEditor
ZagoraDEMAGOGIJA

Gradonačelnik Imotskog tvrdi da napade na njega plasiraju pojedinci koji preziru HDZ. Budaliću, lažu li vaš potpis i pečat? Mi još čekamo odgovore...

Piše Gabrijela Radanović
30. travnja 2021. - 10:29
Duje Klarić/Cropix

Nakon niza napada koje plasiraju pojedinci koji preziru HDZ i Imotski odlučio sam javno demantirati sve optužbe i insinuacije koje se povezuju sa mnom. Pravdati se neću jer sa, kako ga oni nazivaju, slučajem nemam nikakve veze, niti slučaj postoji - napisao je Ivan Budalić (HDZ), imotski gradonačelnik, u svojem obraćanju na Facebooku.

Tim riječima je reagirao na tekst objavljen u "Slobodnoj" kako USKOK istražuje način provedbe i dodjele nepovratnih sredstava preko demografske mjere poticanja mladih obitelji za izgradnju i adaptaciju kuća u Imotskom.

Što se tiče ostatka Budalićeve Facebook "ispovijesti" u kojem spominje fraze poput zaštite djece svojih suboraca, njegove obitelji (koja nije spomenuta u navedenom članku), poštenja te boljitka Imotske krajine, ostavljamo vama na izbor da pročitate taj predizborni tekst.

Nama su više nego dovoljne prve dvije rečenice u kojima optužuje naše sugovornike da preziru, prvo HDZ, pa tek onda Imotski. Između ostalog, tako ih je Budalić optužio da lažu, tvrdnjom da slučaj - ne postoji.

Vjerujemo da Mirko Perkušić, HDZ-ov vijećnik ne prezire svoju stranku, kao ni Imotski. Naime, i on je, uz oporbene vijećnike, na sjednici Gradskog vijeća održanoj 15. ožujka, neizravno potvrdio da je USKOK zvao pojedine članove lokalnog parlamenta. Zato vjerujemo da njegov stranački kolega ne laže, kao ni ostali oporbeni vijećnici koji su na sjednici tražili raspravu na tu temu, a na istoj sjednici je bio nazočan i Budalić koji je već tada imao priliku zaustaviti navodne glasine, ali nije. Ako je suditi po službenom zapisniku - šutio je.

Osim toga, vjerujemo da ne lažu niti naši sugovornici, Budalićevi sugrađani, koji su nam predali dokumentaciju za "raskid ugovora i povrat novčanih sredstava" dodijeljenih preko natječaja. Vjerujemo da ne laže ni Budalićev potpis na tom zahtjevu ni službeni pečat Grada Imotskog? Ili možda laže?

U svom Facebook statusu nije im odgovorio zašto traži povrat novca koji im je Grad uplatio kroz demografske mjere, a nije ni nama.

Nažalost, već smo napisali, gradonačelnik uporno izbjegava odgovoriti na konkretna pitanja. Tako, ujedno, odbija iskoristiti priliku kako bi se očitovao svojim sugrađanima i pokazao da "sa slučajem nema nikakve veze, niti slučaj postoji". Ali ne pisanjem neodređenih statusa prepunih demagogije, već pružanjem konkretnih odgovora.

Prvog čovjeka Imotskog smo još prije mjesec dana pitali temeljem čega se raskidaju ugovori s pojedinim mladim obiteljima i traži povrat novca, kako bismo provjerili njegove navode oko ugovora i natječajnih uvjeta. Pitali smo ga da nam potvrdi postojanje radnog tijela koje je odlučivalo o dodjeli novca i postojanje zapisnika o raspodjeli sredstava, kao i dokaz da se takva komisija sastala.

Također, zanimala su nas imena i prezimena svih članova te komisije, kao i podatak tko ih je imenovao za tu funkciju. Zatražili smo da nam dostavi zapisnik s otvaranja prijava i uvjete temeljem kojih su dodijeljena sredstva.

Ni na jedno od tih pitanja Ivan Budalić nije dao odgovor, a očitovanje na novinarske upite je, među ostalim, njegova dužnost. Umjesto toga, on piše statuse na društvenoj mreži.

No, ako mu je draže tako komunicirati, pozivamo ga da napiše status s odgovorima na sva pitanja koja smo mu mailom poslali prije više od mjesec dana i tako opovrgne glasine i navodne "napade koje plasiraju pojedinci koji preziru HDZ i Imotski".

Imamo osjećaj da neće prihvatiti ovaj "izazov", a možda nas ugodno iznenadi. Možda ipak poželi svojim sugrađanima odgovoriti na pitanje zašto se, među ostalim, provodi istraga zbog dodjele sredstava. Možda uopće neće reagirati ili će, pak, ponovno napisati još jedan status u kojem demantira, ali ne odgovara. Što god odlučio, mi ga čekamo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 12:14