StoryEditorOCM
Zagoraprigodni razgovor

Fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske: Alka i Gospa sinjska neraskidiva su spona nebeskog i zemaljskog

Piše fra Marinko Vukman
7. kolovoza 2022. - 15:14

Kolovoz je mjesec u godini tijekom kojega Sinjani i svi stanovnici Cetinske krajine osjećaju kao da im srce kuca posebnijim ritmom. I ne samo srce, već i cjelokupno življenje tijekom osmog mjeseca poprima poseban ritam, a uzroci su više negoli poznati – viteška igra Alka i svetkovina Velike Gospe. Ne radi se ovdje samo o kakvom antropološkom ili sociološkom fenomenu, već o stvarnostima koje preko tri stoljeća veoma snažno i duboko obilježavaju život naroda jednoga kraja; a u novije vrijeme jasno se pokazuje da Alka i Čudotvorna Gospa Sinjska snažno nadilaze Cetinsku krajinu i postaju baština cijelog društva. Možemo s pravom reći da je to baština koju slavi i živi sav hrvatski narod. A slavlja, koja su postala dijelom života cijelog jednog naroda, ne mogu ostati nepoznata izvan granica Republike Hrvatske. Štoviše, naše je pravo i dužnost nacionalnu baštinu predstaviti svim narodima Europske unije, pa i šire. To je zahtjevan i dinamičan proces, koji zahtjeva angažman mnogo ljudi i institucija.

Kao gvardijan Franjevačkog samostana Gospe Sinjske u Sinju rado dajem podršku svim procesima koji za cilj imaju slavlje i življenje naše baštine, kojom se toliko ponosimo i koju s ljubavlju čuvamo. Iako sam na službi tek dva tjedna, već sada jasno vidim važnost suradnje s Viteškim alkarskim društvom i Gradom Sinjem. Naše zajedništvo ne bi trebalo biti i nije ništa nova. Zapravo, povijest svjedoči o našoj povezanosti i usmjerenosti jednih na druge. Mi smo potomci onih koji su davne 1687. započeli zajednički hod na „putu bez sna“ i koji su u duhu zajedništva 1715. obranili sinjsku tvrđavu pred nadmoćnom osmanlijskom vojskom. Ne manje zajedništvo pokazali smo u Domovinskom ratu (1991.–1995.), braneći baštinu izraslu na rodnoj grudi i potvrđujući riječi sinjskog pjevača: „Što se krvlju brani, ne pušta se lako.“. Zajedništvo je naš imperativ, koji proizlazi iz povezanosti Alke i Čudotvorne Gospe Sinjske.

image
Ante Cizmic/Cropix

Povezanost sinjskih vitezova i nebeske Majke snažno je posvjedočena u zapisu providura i zapovjednika obrane sinjske tvrđave Zorzija Balbija, koji 30. kolovoza 1715. piše da su branitelji proslavili Veliku Gospu i Majci od Milosti „predali srca u znak zahvalnosti za njezinu čudotvornu pomoć i zaštitu“. Osim srdaca, branitelji su Blaženoj Djevici Mariji predali i zlatnu krunu, kojom je 22. rujna 1716. okrunjen Gospin lik. Upravo su te dvije godine ključne za shvaćanje našeg zajedničkog puta, na kojem se uvijek iznova očituje neraskidiva povezanost nebeskog i zemaljskog, božanskog i ljudskog. Drugim riječima, Alka već stoljećima čuva i na nov način predstavlja izvorni susret između Boga i sinjskih branitelja; između naroda u potrebi i one koju nazivamo Pomoćnicom kršćana.

Očito da nije moguće odvojiti Alku od Čudotvorne Gospe Sinjske, jer upravo je Alka proslava Gospe. Želim da alkarski vitezovi to imaju na pameti i u srcu. Želim da cijelim svojim životom svjedoče neraskidivu povezanost s Bogom, koji daje „oko sokolovo“ i „čvrstu desnicu“. Ne samo alkarima, već svim članovima Viteškog alkarskog društva uistinu želim blagoslovljene alkarske svečanosti.

Poslije nedjeljnog slavlja Alke, slijedi nam slavlje svetkovine Velike Gospe. Nakon dvije godine Gospina će Slika ponovno krenuti ulicama viteškog Sinja, koji i ove godine očekuje desetine tisuća hodočasnika. Neka svatko od njih u našem svetištu nađe okrjepu vjere i smiraj za lađu na moru vlastitog života, kojeg sve više i češće udaraju protivni vjetrovi. Vjerujem da će franjevci iz sinjskog samostana učiniti najbolje kako bi s ljudima ovog vremena nastavili dijeliti „radosti i nade, žalosti i tjeskobe“. Vođeni primjerom sv. Franje iz Asiza, rado i spremno otvaramo vrata našeg samostana svim ljudima dobre volje. Radujem se svakom hodočasniku: muževima i ženama, očevima i majkama, djeci i mladima, djedovima i bakama... Vjerujem da će mnogi među njima susresti Boga po slavlju ispovijedi i euharistije.

Svetkovina Velike Gospe dan je Grada Sinja, ujedno i dan kada naša samostanska i župna zajednica slavi svoju nebesku zaštitnicu. Od srca čestitam taj svečani dan i molim da svemogući Bog izlije obilje milosti na naš grad, našu Dalmaciju i cijelu nam domovinu.

image
Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 22:21