StoryEditorOCM
Zagoraspecifični uvjeti

Epidemiolozi dozvolili najviše tisuću gledatelja na Sinjskoj alki, ove godine neće biti ulaznica u slobodnoj prodaji

31. srpnja 2020. - 17:21

Ulaznice za 305. Sinjsku alku, koja će se održati 9. kolovoza, neće biti u slobodnoj prodaji.

Tako je odlučio Upravni odbor Viteškog alkarskog društva. Alkarska uprava zaključila je da će, zbog propisanih i preporučenih epidemioloških mjera uzrokovanih pandemijom COVID-a 19, ovogodišnju sinjsku vitešku igru organizirati u znatno drukčijem obliku nego do sada, a to uključuje i značajno smanjenje broja mjesta na tribinama za gledatelje.

Broj gledatelja bit će ograničen na sve tri završne priredbe, na Bari, Čoji i samoj Alci. Kako će se ulaznice distribuirati i za koliki broj gledatelja, alkarska uprava odlučit će naknadno, sve u dogovoru s epidemiolozima.

O organiziranju održavanja ovogodišnje Alke predstavnici Viteškog alkarskog društva i Stožera civilne zaštite grada Sinja razgovarali su s čelništvom Nacionalnog stožera civilne zaštite, odnosno s ravnateljem Stožera i potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem i njegovim suradnicima.

Zbog eskaliranja novooboljelih od koronavirusa na sinjskom području, epidemiolozi su smatrali kako bi se ovogodišnja Alka trebala održati bez publike.

U alkarskim redovima procjenjivali su da bi se u najboljem slučaju na tribinama moglo koristiti svako drugo ili treće sjedalo. Tomu epidemiolozi nikako nisu skloni, pa su prihvatili da na alkarskim tribinama bude najviše tisuću gledatelja, pravilno raspoređenih.

Održavanje distance odrazit će se i na sastav svečane alkarske lože. U njoj će svakako biti mjesta za glavne goste: predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je i pokrovitelj 305. Alke, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te najistaknutijeg predstavnika vojne i crkvene vlasti, kao i za domaćine Stipu Jukića, predsjednika Viteškog alkarskog društva, i Kristinu Križanac, gradonačelnicu Sinja.

Kako bi tih sedam osoba, koje bi trebale imati mjesto u prvom redu, zauzelo samo manji dio prostrane svečane lože, u njoj će se svakako naći i drugi uglednici, ali u puno manjem broju nego dosadašnjih godina.

Upravni odbor Viteškog alkarskog društva poziva građane Sinja i alkarskog kraja, kao i pristigle goste, da s punom odgovornošću provode preporučene epidemiološke mjere kako bi se i 305. alkarske svečanosti održale u svečarskom, mada specifičnom ozračju i kako zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca ne bi postale žarištem širenja virusa.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 14:26