StoryEditorOCM
Zagoratik uz rijeku

Eko incident u Imotskoj krajini! Opet se izlila kanalizacija u Vrljiku: ‘Ovako je godinama, kako tome stati na kraj?!‘

Piše Braco Ćosić
15. svibnja 2023. - 22:25

Vodu za piće s imotskog vodovoda s kojega se pitkom vodom opskrbljuje oko 98 posto pučanstva Imotske krajine, treba prokuhavati.

Upozorenje je ovo stručnih službi Vodovoda Imotske krajine, a nakon poslijepodnevne kontrole u ponedjeljak. Voda se zamutila i na glavnom izvorištu Opačac, a iako su parametri njene kvalitete za piće još uvijek u granicama normale, preporuka je upućena zbog ubrzanog zamućivanja.

No, nije to samo jedan pokazatelj enormnih količina podzemnih voda koje su se aktivirale, a nakon neprestanih jakih kiša na području čitave Imotskoj krajini ali i susjedne Bosne i Hercegovine, odakle podzemljem i pristižu velike količine vode.

Nagli dotok vode osjetio se i u predvečernjim satima kada smo upozoreni od mještana Glavine Donje da se opet iz kanalizacijskih šahti tik uz rijeku Vrljiku nekih osamdesetak metara nizvodno od glavnog vodocrpilišta, izljeva kanalizacija.

- Ovako je godinama. Kad se pokvare pumpe u neposrednoj blizini rijeke, kanalizacija se izlije s desne obale korita Vrljike i ide u rijeku, a sada se zbog velikih količina oborinskih voda također izljeva kanalizacija s lijeve obale njenoga korita.

‘Ovako je godinama‘

Ovako godinama, rekoh i nitko da tome stane na kraj, riječi su Zdravka Rašića koji stanuje tik uz samu rijeku i koji nas je upozorio o ovom eko incidentu.

Nivo Vrljike u posljednja 24 sata narastao je za osamdesetak centimetara, a aktivirano je i njenih pet glavnih izvora.

Ono što nam je dojavio Brane Jukić I JU More i krš koji zajedno sa stručnom ekipom daljinski preko posebnih uređaja prati rast vode u Modrom jezeru, a to je podatak kao je vodostaj u tom imotskom prirodnom biseru u samo 24 sata porastao za tri metra, zorno svjedoči o velikim količinama voda koji prolaze podzemljem a nakon obilnih oborina..

Kako kiša i dalje pada, a meteorolozi najavljuju i još jače oborine, čini se kako će se u svih jedanaest prirodnih jezera Imotske krajine vodostaji povećavati iz minute u minutu.

image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:52